Azok a rockzenészek – fotókon szól a rock az Ifiházban

Szalay Zoltán könnyűzenei témájú fotóiból nyílt tárlat Miskolcon, az Ifjúsági Házban kedden délután.

Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával szervezett Azok a rockzenészek című kiállítás Budapest, Szolnok, Marosvásárhely és Debrecen után Miskolcon látható január 10. és 27. között.

 

Fekete-fehérben: Szalay Zoltán fotói

 

Szalay Zoltán (1935-2017) Pulitzer- és Táncsics-díjas fotográfus 1954-ben kezdte a pályáját. Harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, továbbá a Tükör, Új Tükör újságoknak. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatainak. Tanított a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában, kezei alatt fotósgenerációk nőttek fel. Elindítója és – három évtizeden keresztül – rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításnak.

 

Bajnai Zsolt

 

A most megnyílt tárlat a művész 1959 és 1989 között készült fotóiból vonultat fel nyolcvan darabot. Helyet kaptak a válogatásban zenészek, énekesek, legendás helyszínek, rajongók, de még a könnyűzene hátterében dolgozók is. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült képeket is bemutat.

 

Fedor Vilmos

 

Kultikus helyre érkezett a kiállítás

 

Ugyanis az első – és sokáig egyetlen – magyarországi rockfesztivált 1973. június 10-én Miskolcon, a diósgyőri DVTK stadion focipályáján rendezték meg. Erről Fedor Vilmos, a kulturális ügyek polgármesteri megbízottja szintén megemlékezett köszöntőjében.

 

A hetvenes években,

a miskolci Ifjúsági Házban rajongói klubja volt az akkor igen népszerű Tolcsvay zenekarnak. Itt merült fel a fesztivál ötlete, megvalósítása kapcsán azonban sok nehézséget kellett leküzdeni.

Komoly összefogásra volt szükség a fellépők részéről: a zenészek maguk vágtak bele a program összeállításába, a feltételek megteremtésébe, a technikai hátteret is ők adták össze és építették föl. Hatalmas vonzerővel bírt a miskolci fesztivál, 20.000 ember látogatott el rá, az ország különböző pontjaiból érkeztek fiatalok.

 

A magyar Woodstock

 

Szinte a kor minden jelentős zenekara fellépett az eseményen, kivéve az LGT és az Omega együttest, akik külföldön koncerteztek aznap. A fesztivál reggel tíz órától este kilencig tartott. Itt lépett színpadra először a P. Mobil, viszont utoljára hallhatta a közönség az Illést és a Syriust. Az egész napos koncertet a Bergendy zárta, élén a diósgyőri születésű Demjén Ferenccel. Az utolsó dal a „Darabokra törted a szívem” volt, amit a közönség együtt énekelt a zenekarral. Magyarország első popfesztiválja – ahogy az utókor és a szakkönyvek azóta is emlegetik –, a magyar Woodstock Miskolchoz kötődik. 50 éves jubileumát a város rendezvénnyel fogja megünnepelni.

 

Képek színesben: Katona Klári, Kovács Kati

 

Az Ifjúsági házban január 27-ig látható fotókiállítást Fedor Vilmos – kulturális ügyek polgármesteri megbízottja és Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója nyitotta meg. A Nahaj Akusztik szolgáltatott kellemes zenét a tárlatnézéshez.

 

Kökényessy Ferenc rendező 1973-as Ifjúsági park-zenéből c. filmjének részlete alább tekinthető meg:

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

 

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek