Babis elismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalakítási megbízatást a választások győztesének adja. A cseh alkotmány azonban pontosan nem szabályozza, kinek kell kormányfői megbízatást adnia az elnöknek.

Az államfő a választás eredményét nem kommentálta. Szóvivője bejelentette; hogy Zeman vasárnap délben Lányban fogadja Andrej Babiš kormányfőt.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezletén leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – jelentette ki Babis kérdésre válaszolva.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.


Hasonló cikkek