Barnier: “a jövőbeni viszony meghatározása a legfontosabb”

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyának meghatározása a legfontosabb- nyilatkozta Michel Barnier, az unió brexit-ügyi főtárgyalója az Euronews-nak, még a szerda esti londoni szavazás előtt.

“A brit törvényhozásnak mindenekelőtt jóvá kellene hagynia a megállapodást. Ez alapfeltétel, enélkül nem megy. Lehet, hogy a hosszabítás egyfajta politikai taktikázás részükről, egyfajta időhúzás. Ebben az esetben teljes biztonsággal mondhatom ki az egysége uniós álláspontot: mire fel? Miért akarják húzni az időt? Mert új referendumot tartsanak, új választást akarnak tartani? Nos, erre én nem tudhatom a választ, csak a brit kormány. […] De az biztos, hogy ha a szigetország abban az időben még EU-tag lesz, akkor meg kell tartania az EP-választást” – mondta.

“Időre van szükségünk. Hosszú időn át próbáltunk segíteni, még ezen a héten is, egészen hétfő éjjelig, amikor Juncker elnök még mindig azon dolgozott, hogy egy mindkét fél számára elfogadható egyezség jöhessen létre, annak újranyitása, újratárgyalása nélkül. Úgy kell tekintenünk erre az egészre, mint egy biztosításra, ahogyan egy házra is köt biztosítást az ember” – tette hozzá.

A teljes cikk az Euronews portálon olvasható el.


Hasonló cikkek