Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Bátán kerül megrendezésre a világhírű sárközi lakodalom

Több településen tartanak programot, maga a lakodalom június 24-én lesz Bátán

Báta ad otthont az idei sárközi lakodalomnak június 22. és 25. között, a folklóreseményen tíz együttes néptáncosai lépnek fel, száz viseletes, sárközi lány, asszony mutat be karikázót.

 

A hagyományőrző programot 1966 óta rendezi meg közösen a népművészetéről ismert tájegység hat települése, Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis, a házigazda minden alkalommal más község.

 

Táncosok vezetik a násznépet (Fotó: Öcsény község honlapja)

 

Az esemény június 22-én, csütörtökön Decsen a sárközi települések emlékművének megkoszorúzásával, lakodalmi ételek főzőversenyével, Őcsényben kézműves-kiállítással kezdődik. A kézfogót másnap Sárpilisen rendezik, Alsónyéken folklór estet tartanak.

 

Szombaton lesz a lakodalom

 

Bátán június 24-én, szombaton a tájháztól indul és a Szent Vér-templomig, majd a falu központjáig tart majd a lakodalmi menet, amelyben a meghívott hagyományőrző együttesek tagjai vesznek részt, és mutatják be – várhatóan három körben – a százszoknyás táncot – mondta Huszárné Lukács Rozália, a község polgármestere az MTI-nek.

 

A mostani lakodalom a belső és a külső Sárköz településeinek találkozója is lesz – tette hozzá -, hiszen a programban részt vesznek a Sárközhöz kapcsolódó települések folklórcsoportjai Bogyiszlóról, Kalocsáról, Szeremléről, Zengővárkonyról.

 

A falu vezetője elmondta: a menyasszonyöltöztetés előtt épp egy bátai és szeremlei szokást mutatnak be a Holt-Duna partján. A faragott evezős udvarlás a Duna szemközti partjain fekvő két településen élt; a fiú annak jeléül adott a lánynak faragott evezőt, hogy tetszik neki, és szeretné feleségül venni.

 

Bátán nem színes a menyasszony ruhája

 

Zenészek (Fotó: Öcsény község honlapja)

A menyasszony bátai szokás szerint fehér esküvői ruhát visel majd, eltérően a sárközi falvak hagyományos, színes menyasszonyi ruhájától, díszes pártájától.

A különbség oka az, hogy a sárközi települések között egyetlenként Báta többségében katolikus vallású falu maradt – jegyezte meg.

 

A felelevenítendő szokások között megemlítette a menyasszony “kifuttatását”. A lakodalmi vacsorán a vőfély éjfél előtt kitáncoltatja a menyasszonyt a teremből; gyertyát tesz az ujjai közé, az általa énekelt dal mindhárom versszaka után elfúj egy-egy gyertyát. Az utolsónál egy abrosszal takarják le a menyasszonyt, és “kifuttatják”. Ez azt jelenti, hogy vége lett a menyasszonyságnak, átöltözik, és mint új menyecske jön vissza az ünneplőkhöz a menyecsketáncra – magyarázta.

 

A lakodalmi menüt bátaiak készítik, a hagyományok szerint az ételsor része a bátai fokhagymás marhasült, amelyet kaláccsal kínálnak – mondta Huszárné Lukács Rozália.

 

Az alkalomból Bátán mutatják be a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi kulturális örökségek Magyarországon című fotókiállítását. A Sárköz népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Ifjú pár hagyományos sárközi viseletben (Fotó: Öcsény község honlapja)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek