Esküvői napok a Herman Ottó Múzeumban

Vona Ildikó

Exkluzív Esküvői Nyílt Napot tartanak a miskolci Herman Ottó Múzeum papszeri Kiállítóhelyén október 20-21-én. A látogatók most mindent megtalálnak a Szemere-szalonban, ami egy igazi esküvőhöz szükséges.

 

A Lara Esküvőszervező vezetőjével, Sike Anitával beszélgettem az esküvői szokások, trendek változásáról, alakulásáról.

Vona Ildikó: Mit láthatnak az ide érkezők?

Sike Anita: Ez már a harmadik ilyen rendezvényünk. Minden évben egy családias hangulatú nyílt napot szervezünk, amit azért hoztuk létre, mert beszélgetős dolgot akartunk. Sok helyen vannak óriási méretű, kissé „futószalagos” kiállítások, nekünk viszont kifejezetten fontos a családias légkör, hiszen az esküvők is családi ünnepségek. Ne az legyen, hogy csak a szórólapokkal fussanak tovább a látogatók, hanem le tudjanak ülni minden szolgáltatóval és kérdezni, beszélgetni, tanácsot kérni. Elmondani: kinek mi az igénye, mit szeretne, mi hiányzik még az esküvőjéből? Mi tudunk segíteni, időpontot foglalni, szolgáltatót, megfelelő szakembert ajánlani, mivel csapatban dolgozunk és teljes körű szervezéssel foglalkozunk.

Készül a menyasszonyi smink a nyílt napon

–  Mi az első lépés egy esküvő megvalósításában?

– A helyszín megtalálása. Szoktam javasolni a jegyespároknak, hogy legyenek kicsit rugalmasak az időpontot illetően, mert sokkal fontosabb a megfelelő helyszín kiválasztása. Itt, a mi térségünkben nem olyan rettenetesen nagy a kínálat helyszín tekintetében, és ha nagyobb létszámról van szó, akkor még nehezebb a megfelelőt megtalálni. Ha engem bíznak meg az esküvő megszervezésével, akkor elmegyünk együtt és megnézünk 2-3 olyan helyszínt, ami nekik létszámban és időpontban megfelel. Utána következnek a többi szolgáltatók, legelőször ott is a stílust kell elképzelni. Elegáns vonalat szeretne a pár vagy – ami most nagyon megy – vintage stílust?

– A menyasszonyi ruha mennyire határozza meg a dekorációt?

– Teljesen. Ha egy habos-babos, fodros ruhát találnak ki, akkor elegáns dekoráció fog hozzá passzolni. Egy letisztult, csipkés, szerény fazonú ruhához viszont a vintage stílus illik.

– Mennyit változott a menyasszonyi ruha-trend az eltelt évek során?

– Alapvetően a klasszikus vonal megvan, a fehér ruha ment ki a divatból. Idén talán nem volt egyetlen olyan menyasszonyunk se, aki teljesen hófehér ruhát választott. Inkább az ekrü, tehát a tört fehér felé ment el a divat. Az uszály változatlanul nagyon népszerű, a fátylat is szeretik. Mini ruhában már nem szoktak esküdni, van egy-két vagány ara, aki átöltözik: a templomi és a polgári szertartásra marad a klasszikus fazon, utána viszont átvesznek egy másik menyasszonyi ruhát, ott már előfordul a bevállalósabbak között a mini. Idén a nagyabroncsos volt a jellemző, a minél szebb, minél hosszabb, minél királynősebb fazon.  A gyöngyös, flitteres, Swarovski kristályos díszítés szintén nagy sláger, de nem a túl csicsás forma, inkább a finom elegancia részesült előnyben.

Fontos fázis az előkészületekben a menyasszonyi próbakonty

– Mi a helyzet a menyasszonyi konty, smink, köröm terén?

– A körömben a francia, az elegáns, a visszafogottabb a jellemző. Lehetnek benne csillogó, apró kövek, de piros körömmel nem jelennek meg menyasszonyok. Szeretik feltűzetni a hajukat, a konty is népszerű, de nem a merev fazon. Nagyon mennek a fonatok, a rövid viszont nem jellemző. Jönnek rövid hajú menyasszonyok és póthajat kérnek. Az esküvőre sokan hosszú hajat szeretnének; a tapasztalat azt mutatja, hogy igyekeznek megadni a módját.

– A rendszerváltás óta mennyit változott az esküvői trend?

– Stílusban nagyon sokat. Minden évben kihoznak valami újat, már most lehet tudni a jövő évi trendeket. Minden évben vannak újabb és újabb anyagok, színek, fényes anyag, flitteres anyag stb. Székekben már nem feltétlenül a régies formákat használjuk, hanem a népszerű Chiavari modelleket, ezekből létezik arany is, ezüst is. A székszoknya viszont kezd kimenni a divatból.

– Beszéljünk kicsit a vőlegényi öltönyökről!

– Most a kék, a vagány stílus megy, barna cipővel, barna övvel, pici csokornyakkendővel. Már sok vőlegény bevállalja a halvány, de kockás anyagú öltönyöket. A mellényt még megtartják, mert azzal kitűnnek a vendégek közül, és ami még nagyon menő, az a nadrágtartó. Ott például, ha valaki viselt egy barna nadrágtartót, akkor a menyasszonytáncra pirosra vagy bordóra cserélve hozzáöltözik az arához. Régi, klasszikus értelemben már menyecskeruha sincs, hanem választanak egy mostani trendi szoknyát vagy egy bordó kisestélyit, nagyon mennek a habos tüllszoknyák egy sima toppal. Sem piros alapon fehér pöttyöst, sem magyaros ruhát nem vesznek már fel menyecskeruhának. Olyanok választanak magyarost, akik külföldön élnek és szeretnék megmutatni itthon a külföldi vendégeiknek, hogy milyen az igazi magyar, hagyományos lakodalom. Idén is voltak ilyen jegyeseink, ők itt öltöztek pártába, csizmába, köténybe.

Pillanatkép a Szemere-szalonból

– Mi a helyzet a vőfély személyével? Régen úgy tartották: jó vőfély nélkül nincs igazi lagzi…

– Kicsit ez is megy ki a divatból, modern esküvőkre már ceremóniamestert hívnak. Nagy különbség van köztük – öltözetükben is –, a vőfélyek verseltek, hangosabbak voltak, most a ceremóniamester inkább konferansziészerepet játszik, és akkor lép közbe, ha leül a hangulat. Ha jön a vacsora, akkor felkonferálja, tájékoztatja a vendégeket. Finom játékokat talál ki és gondoskodik a jókedvről.

Milyen visszajelzések szoktak érkezni?

– Rengeteg pozitív véleményt kapunk; a legjobb érzés, amikor az általunk szervezett esküvők után odajönnek a párok és mondják, hogy nagyon örülnek, amiért felkértek minket. Ötödik éve létezik a Lara, és az eredmények visznek előre bennünket. Sok babánk is született már, mindig kapjuk a híreket a pároktól. A mostani rendezvényen vasárnap reggel 9 és délután 15 óra között lehet velünk személyesen találkozni a Herman Ottó Múzeumban, de megtalálhatók vagyunk a Facebookon, illetve van weboldalunk is, a keresőbe úgy kell beírni: Lara Esküvőszervező Miskolc.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Hasonló cikkek