Behúzható padlót építenek a Colosseum arénájába

High-tech padlóval állítják vissza az ókori amifiteátrum világát

Az évente 7 millió turistát vonzó Colosseum az egyik leglátogatottabb turista látványosság Olaszországban. Az i.sz. 80-ban épült építmény az ókori Róma legnagyobb amfiteátruma volt, amely több mint 50 ezer ember befogadására volt képes.

A harcoknak és játékoknak helyt adó Colosseumba az emberek szórakozni gyűltek össze és ujjongtak, hogy láthassák ahogy gladiátorok, bűnözők és vadállatok küzdenek meg egymással halálukig. Ezek a harcosok és ketrecben őrzött állatok az aréna homokkal fedett fapadlója alól, titkos földalatti járatokból léptek a küzdőtérre. Az utolsó harcok az 5.században csillapodtak el végleg.

Az eredti padlót a 19. században távolították el, amikor régészek elkezdték feltárni az aréna földalatti rendszerét, amely így több mint egy évszázadig az időjárásai viszontagságainak volt kitéve. A padló nélkül a titkos járatok labirintusát a látogatók testközelből is megvizslathatták.

Az olasz kormány nemrégiben jóváhagyta azt az építészeti tervet, mely alapján az eredeti padlót helyettesítve egy távvezérlésű behúzható padlót építenek a Colosseum arénájába.Az aréna megvalósítása folytatja az idő fonalát, végre visszaállíthatjuk a közönség számára azt a látképet, amelyet az ókorban az építmény színapadáról lehetett látni, visszaállítva ezzel annak helyes olvasatát, és kiemelve a védelem és megőrzés szükségességét a hosszútává ökológia fenntarthatóságat megcélzó magas technológiai színvonalú szerkezeti megoldások alkalmazásával.” – mondta Alfonsina Russo a Colosseum Régészeti Park vezetője.

Távvezérlésű színpad

A terv szerint a padló az aréna egész szintjét befedi majd, beépítését 2023-ban tervezik. A high-tech padló váza rozsdamentes acélból készül, amelyet Accoya fából készült lécek fognak borítani. A padló az építmény már meglévő szerkezetére fog támaszkodni, behúzható, különböző módon beállítható illetve távvezérlésből is irányítható lesz.

Az új padló mozgatásával látható lesz a hipogeum, a felvonok komplexuma, amelyek közvetlenül az arénába szállították a gladiátorokat és vadállatokat. Így módon lehetővé válik ezeknek a földalatti rendszerek működésének megértése, illetve a kapcsolatuk azzal ami a felszín felett zajlott. A padló egyik célja, hogy mozgatásával gyorsan be- és fel lehet fedni a földalatti hálózatokat, így a szellőztetésük is megoldahtó lesz továbbá az esőtől is védve lesznek. Az elképzelések másik formjában a padó az ókorhoz hasonlóan szinpadként is funkcionálni fog előadásokat, koncerteket tartanak majd rajta.

A lécek az aréna szélein ívelt a közepén pedig egyenes sínpályán fognak elhelyezkedni. A padló visszahúzásakor ezeket a lamellákat 90 fokban elforgatják és úgy húzzák vissza. A léceket úgy fogják mozgatni, hogy ne takarják el az építmény részeit és ne zavarják a látogatókat. Egy ilyen mechanizmus működése új és egyedülálló látvány nyújt a földalatti területek látogatása során, és felerősíti a természetes fény hatását és a Colosseum pompáját.”

Hogy megvédjék a színpad alatti hipogeumot, 24 mechanikus szellőztetőegységet helyeznek el, hogy szabályozzák a levegő hőmérsékletét és a páratartalmat. A padlóba egy esőgyűjtő rendszert is beépítenek, az így összegyűjtött vizet a turisták által használt mosdóknál fogják felhasználni.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek