Beigazolódott: medve a tettes

Beigazolódott: medve végzett az 57 éves férfivel Szlovákiában

A boncolás kimutatta, hogy valóban medve végzett azzal az 57 éves férfivel, akinek holttestét Liptovská Lúžna község kataszterében találták meg. A környezetvédelmi minisztérium és a Szlovák Vadászkamara nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban.

A férfi holttestét a Banskô-völgyben találták meg, testén harapásnyomok voltak, körülötte pedig számos medvenyomot találtak. Szlovákiában így ez az első medvetámadás, amely ember halálával végződött.

A környezetvédelmi minisztérium megjegyzi, hogy Liptó környékéről nem kaptak semmilyen kérelmet medve kilövésére. „Félrevezetőnek tartjuk az Állami Erdészet állítását, miszerint hosszú ideje el vannak utasítva a medvék kilövéséről szóló kérelmeik. Sem idén, sem tavaly nem kérték medve kilövését” – áll a környezetvédelmi tárca állásfoglalásában.

A 2020-as választások óta csupán annyiban változtak a medvék védelméről szóló előírások, hogy létrehoztak egy csapatot, amely a szemétkukákat kifosztó barnamedvékre figyel. Továbbá az állami természetvédelem munkatársainak nem engedélyezték, hogy megvizsgálják a helyszínen talált lábnyomokat.

A Szlovák Vadászkamara állítólag már régóta figyelmeztet rá, hogy világszerte Szlovákiában a legnagyobb a medvék előfordulási aránya. „A környezetvédelmi miniszter kijelentése, aki a vadászok támadásával próbálta elfedni a tragédiát, csupán a minisztérium skizofréniáját és tehetetlenségét bizonyítja a medvék elszaporodásával kapcsolatban” – áll a vadászkamara nyilatkozatában. A vadászok szerint a környezetvédelmi miniszter többször is tévesen állította, hogy a vadászok csupán trófeát látnak a medvékben, ezért akarnak rájuk vadászni, illetve, hogy a vadak etetésével ők csalják a települések közelébe a medvéket. „A miniszter egyik állítását sem tudja bizonyítani, ezzel pedig károsítja a vadászok hírnevét.”

A hegyi falvakban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, a károk pedig egyre nőnek.

Forrás: parameter.sk

Fotó: Pixabay

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek