Beiktatták hivatalába Milos Zeman régi-új cseh köztársasági elnököt

Beiktatták hivatalába csütörtökön Prágában Milos Zeman cseh államfőt, aki az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.

Az ünnepélyes beiktatásra csütörtökön délután a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, számos vendég jelenlétében került sor.
Miután az új államfő Milan Stech, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.
Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.
Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.
A régi-új államfő ezt követően mintegy félórás beszédet mondott. Ennek első részében értékelte az elmúlt megbízatási időszakát, míg a másodikban felvázolta a következő mandátumban felvállalt feladatokat.

Előző megbízatási időszaka legfőbb jellemzőjének azt nevezte, hogy sikerült meglátogatnia az összes régiót és párbeszédet folytatni a lakossággal. Hasonlóan fontosnak minősítette az általa folytatott gazdasági diplomáciát és a szélsőségek, az újfasiszta, a neonácista pártok, mozgalmak elleni fellépést. Leszögezte: ezt a tevékenységet a jövőben is folytatni kívánja. Hangsúlyosan szólt a gazdasági bűnözésről. Bár szerinte az utóbbi években javult a helyzet, a probléma még nem tűnt el. Az államfő konkrétan Zdenek Bakala vállalkozó nevét említette, aki szerinte sok milliárdos károkat okozott a cseh társadalomnak.

Milos Zeman bírálta a cseh média egy részét is, amely szerinte egyáltalán nem objektív és félretájékoztatja a közvéleményt. Konkrétan a közszolgálati Cseh Televíziót is bírálta, amely szerinte gyakran az ellenzéki TOP 09 párt érdekeit szolgálja. Ezt követően a jobboldali pártok több képviselője – egyebek között Milan Pospísil, a TOP 09 párt elnöke, Miroslav Kalousek, a párt volt elnöke, Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter, Miroslava Nemcová, a Polgári Demokratikus Párt alelnöke és több más ellenzéki parlamenti képviselő – elhagyta az üléstermet. A jobboldali ellenzék szerint Zeman a sajtószabadság ellen emelt szót, s távozásukkal ez ellen kívántak tiltakozni.

A régi-új államfő beszédében szót emelt az országos népszavazás intézményének bevezetése és a választásokon való részvétel kötelezővé tétele mellett. Hangsúlyozta, hogy szükségesnek tartja a lakosság aktívabb részvételét a közéletben is.

Az eskütételi ceremónia további részeként a régi-új államfő ellátogatott a Szent Vitus-székesegyházba, ahol jelképesen fejet hajtott Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt. A 73 éves, közgazdász végzettségű Zeman az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság harmadik államfője. Elődei, Václav Havel és Václav Klaus, egyaránt két megbízatási időszakon át, tíz-tíz évig látták el ezt a tisztséget. Míg Havelt és Klaust a parlament két háza választotta meg együttes ülésen, addig Zeman az első, közvetlenül a lakosság által megválasztott köztársasági elnök. Amennyiben Zeman kitölti második mandátumát, akkor ő is tíz évig fogja betölteni a legmagasabb közjogi tisztséget. Harmadik elnöki mandátumra a cseh alkotmány szerint már nincs lehetőség.     Az új cseh elnök beiktatási ceremóniáját a Hradzsinban felállított óriásképernyőkön a csehek és a turisták százai követték figyelemmel.


Hasonló cikkek