Bemutatták az emberi portrékat rajzoló robotot Kassán

Az autonóm módon működő robotok létezésében évekkel ezelőtt még nem sokan hittek, abban pedig pláne nem, hogy emberi segítség nélkül képesek lesznek műalkotásokat létrehozni. A francia Patrick Tresset most Kassán mutatta be robotját, mely a mesterséges intelligencia és a számítógépes látás segítségével elbűvölő emberi portrékat képes rajzolni.

Patrick Tresset kilenc éve ötvözi a hagyományos robotdizájn alkotóelemeit, vagyis a számítógépes látást, a kognitív számítástechnikát és a mesterséges intelligenciát az emberi tulajdonságokkal. Többek között az foglalkoztatja, hogyan hat az emberekre a művészet. „Valójában úgy és olyan műveletek alapján készíti a rajzokat, mint ahogyan anno én készítettem a festményeimet. A robot egy számítógépes, általam programozott rendszer alapján működik, igazából úgy dolgozik, mint egy ember. A robotok valamilyen szinten egy »művészeti protézist« reprezentálnak, melyek ezt a fajta veszteségemet próbálják pótolni. Az volt a célom, hogy egy olyan robotot fejlesszek ki, melynek rajzai ugyanolyan hatással vannak a nézőkre, mint egy élő festő munkái.ˮ – nyilatkozta a francia művész.

A kassai kiállításon csak egy robot rajzolja a portrékat, de jelenleg is futnak olyan kiállításai a világ más pontjaiban, ahol egyszerre akár öt vagy annál is több robot dolgozik egy képen. „Jelenleg az egyik ausztráliai egyetemmel dolgozunk egy olyan projekten, melyben ezekkel a robotokkal segítünk rajzolni a mozgáskorlátozott vagy egyéb testi rendellenességgel született gyerekeknek.ˮ – mondta a művész.

Tresset rajzoló robotját a kassai Tabačka kiállítótermében november 20-ig bárki megcsodálhatja, nagyjából húsz perc leforgása alatt pedig egy különleges portrét is készíttethetnek magukról a robottal. 

Forrás: ujszo.com

Fotó: Németi Róbert felvétele


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek