Központi adatbázist hoz létre a Szövetség az utólagos elkobzások károsultjairól

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Szövetség párt, amelyen Forró Krisztián pártelnök, Mózes Szabolcs, a párt alelnöke és Berényi József, az MKP-platform elnöke vettek részt, s egyetlen témája az úgynevezett utókonfiskációk ügye volt.

Ezek lényege, hogy Szlovákia államigazgatása az utóbbi években igyekszik „rendbe tenni” azokat a konfiskációs ügyeket, amelyeknél valamilyen adminisztratív ok miatt továbbra is a jellemzően magyar vagy német tulajdonosok örököseinél maradtak elsősorban földingatlanok.

Ahogy Forró Krisztián az esemény bevezetőjében elmondta, nem kizárt az olyan abszurdnak tűnő eset sem, hogy a mostani tulajdonos egyik nap arra ébred, hogy földjei átszálltak Szlovákia tulajdonába.

A több mint 70 évvel ezelőtti Beneš-dekrétumok, illetve nemzeti tanácsi határozatok értelmében a magyar és a német nemzeti közösségek tagjaitól ellenszolgálatatás nélkül elkobozták azok ingatlanvagyonát. Ezen elkobzások némelyike nem jutott el a kataszteri tulajdonlapon feltüntetett bejegyzésig, s a Szlovákia nevében eljáró Szlovák Földalap (SPF) most ezeket szeretné, saját szóhasználata szerint, kijavítani.

A kezdeményezések már 2018-ben megindultak, nyilvánosságot viszont csak 2020-ban kaptak.

A mostani kormánykoalíció fő pártjához, az OĽaNO mozgalomhoz közel álló, Miškovič ügyvédi iroda feltűnően magas, több száz ezer eurós bevételt jelentő, szerződésekkel kötődött a földalaphoz ezen munkák elvégzésére. A 2020 augusztusában kezdeményezett törvényjavaslat most jutott a finisbe és készen állnak arra, hogy eljuttassák azt a parlamenti pártok frakcióinak. A törvényjavaslat lényege, hogy megálljt parancsoljon az ilyen utókonfiskációknak.

Mózes Szabolcs elmondta, hogy bár történtek a 2020-as választások után pozitívnak értékelhető megnyilvánulások a kormány részéről a rendezés ügyében, azóta viszont semmilyen előrehaladás nem volt tapasztalható.

A Szövetség programjának egyik alapját képezi majd ezen javaslat a gyakorlatba való átültetése.

A múlt és a jövő eseményei, lehetőségei mellett Forró Krisztián pártelnök bejelentette, hogy a párt szeretné minél pontosabban feltérképezni, hány érintettje lehet ezeknek az utókonfiskációknak, ezért kéri a lakosságot, hogy ilyen irányú tapasztalatait juttassa el a Szövetség párt bármelyik szervezeti egységéhez.

Berényi József a strasbourg-i Európai Emberi Jogi Bíróság egyes határozatai alapján is támpontokhoz juthat, hogy véget lehessen vetni ezeknek az újkori elkobzásoknak.

Forrás: ma7.sk
Fotó: Facebook
Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek