Beültették a világ legkisebb pacemakerét

Lábon keresztül kapta meg a beteg Micrát.

A tavalyi év meghatározó sikerrel záródott egy magyar orvoscsapat számára, ugyanis 2020. december 21-én, a vidéki központok közül legelsőként Szegeden ültették be a világ legkisebb szívritmust szabályozó készülékét.

A beavatkozásra az SZTE Belgyógyászati Klinikájának Elektrofiziológiai Részlegén került sor. A műtétet, mely során a combvéna felől helyezték be a Micrát, azaz a törpe pacemakert, Dr. Vámos Máté végezte és Dr. Duray Gábor Zoltán, az MH Honvédkórház részlegvezető főorvosa is közreműködött.

Ez a csúcstechnológiát képviselő készülék a világ legkisebb szívritmus szabályzó készüléke, a hagyományos, vénán keresztül bevezetett elektródákhoz köthető tipikus szövődmények kiküszöbölésére lett kifejlesztve – adta hírül az SZTE Általános Orvostudományi Kar a közösségi oldalán.

Az új, mini szerkezet behelyezését megelőzően végrehajtottak egy extrakciós műtétet is, ami alatt Dr. Sághy László, részlegvezető egyetemi adjunktus és Dr. Benák Attila, klinikai orvos eltávolították a korábban beültetett, elfertőződött pacemakert.

A sikeres beavatkozás életet mentett és egy újabb mérföldkő az orvostudomány fejlődésében, melyhez ezúton is gratulálunk.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: SZTE Általános Orvostudományi Kar hivatalos Facebook-oldala

Nyitóképünk illusztráció!

 

Hazai Tükör | PannonHírnök


Hasonló cikkek