Bírálják az RMDSZ-t a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás miatt

Kívülről és belülről is bírálják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetét amiatt, hogy előválasztás és politikai egyeztetések nélkül jelölte ki Soós Zoltánt, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon ő mérkőzzön meg a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért.

A bírálatokat a Krónika napilap foglalta össze hétfői számában, amely vezércikket is szánt a témának azzal a címmel, hogy Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről.

 

Az RMDSZ ottani szervezetének éléről júniusban eltávolított Vass Levente parlamenti képviselő közösségi oldalán posztolt bejegyzésében azt közölte: a marosvásárhelyi küldöttek 70 százaléka nem támogatta a polgármesterjelölt személyét a Maros megyei küldöttgyűlésen rendezett szavazáson. A képviselő azt is kifogásolta, hogy semmilyen előzetes belső konzultáció nem előzte meg a jelöltállítást. Ezt súlyosan szabályzatellenesnek tartotta.

 

Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke is méltatlannak tartotta a jelöltállítást. Emlékeztetett arra a javaslatára, hogy a három erdélyi magyar párt közösen állítson olyan polgármester-jelöltet, akit mindegyik magyar párt támogat. Brassai szerint Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök a jelöltállítási folyamat “minden racionális lépcsőfokát átugorva, minimális egyeztetéseket sem téve, büszkén jelentette be a – véleménye szerinti – marosvásárhelyi összmagyar jelöltet”. Úgy vélte: az RMDSZ megyei vezetősége súlyos hibát követett el.

Szomorúságának adott hangot az előzetes egyeztetés nélkül hozott döntés miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei szervezetének elnöke is. Berki Ferenc a közösségi hálón tett bejegyzésben közölte: természetesnek tartotta volna, hogy az RMDSZ-szel ápolt szövetségük jegyében előzetesen egyeztetnek, akárcsak azt, hogy az EMNP véleményét is kikérik. A polgári párti politikus úgy véli, Marosvásárhelyt csak abban az esetben lehet visszaszerezni, ha sikerül valódi összefogást megteremteni. A megyei MPP-elnök kifogásolta, hogy a Soós indításáról szóló döntést az RMDSZ megyei vezetőségén belüli “kis klikk” hozta meg, és mindez szerinte oda vezet, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje ismét vereséget szenved, és a szövetség elveszítheti a megyei önkormányzat fölötti irányítást is a jövő évi helyhatósági választáson.

 

A kritikákra reagálva Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszol.ro hírportálnak elmondta, szerinte véget kell vetni az ujjal mutogatásnak és kritizálásoknak. “Most elsősorban az építkezésre, a munkára kell odafigyelnünk. Persze minden kritikának helye van, egészen addig, amíg ez nem a munkának a rovására megy” – fogalmazott Porcsalmi.

 

Kovács Levente Maros megyei ügyvezető elnök a Maszolnak elmondta, a szövetség Soós Zoltánban látja azt az embert, aki el tudja nyerni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. Szerinte most már nem lett volna idő előválasztás megszervezésére, “egyébként nem kérte senki”. A portál szerint Porcsalmi és Kovács egy közvélemény-kutatás eredményét is felhozta Soós jelölése mellett.

A Krónika vezércikkében megállapította: Soós Zoltánnak 2020-ban kevesebb az esélye a polgármesteri tisztség elnyerésére, mint négy évvel ezelőtt volt. Négy éve ugyanis egy magyar előválasztás győzteseként mérkőzhetett meg a tisztségért.

“Erős a gyanúnk, hogy a Maros-parti várost közel két évtizede szomorító Dorin Florea megkönnyebbülten hátradőlt a karosszékben, és a sokadik újrázás magabiztos reményében kért magának egy kávét. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy Marosvásárhely odaveszett végvár marad a magyarság számára közigazgatási szempontból, és ez mindenekelőtt az RMDSZ bűne” – állapította meg a cikkíró.

 

A címlapfotó illusztráció, Soós Zoltán.


Hasonló cikkek