Novák Bukarestben: a feladatunk felerősíteni az Európai Unió hangját

Novák Katalin emlékeztetett, hogy 12 éve nem járt hivatalosan Bukarestben magyar államfő, így a látogatásával új fejezet nyílik a két ország együttműködésében.

Az a célunk és feladatunk, hogy az Európai Unió hangját felerősítsük, befolyását növelni tudjuk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Klaus Johannis román államfővel tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bukarestben.

 

Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Iohannis román elnök közös sajtótájékoztatója a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2022. szeptember 7-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Novák Katalin: “Jó közös döntésekre van szükség”

 

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a két ország ebben kész közösen fellépni. “Jó közös döntésekre van szükség” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a Klaus Johannis román államfővel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett Románia schengeni térséghez való csatlakozása, energetikai kérdések és az energiafüggőség, a Romániában élő magyarok helyzete, és az ukrajnai háborúból menekültek megsegítése. Kiemelte: bízik Románia és Magyarország pragmatikus, jó és modern kapcsolatában.

 

A feszültségeket nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék

 

Novák Katalin emlékeztetett, hogy 12 éve nem járt hivatalosan Bukarestben magyar államfő, így a látogatásával új fejezet nyílik a két ország együttműködésében.

Hozzátette: mivel Magyarország és Románia szomszédos ország, szükség van arra, hogy a kapcsolatok jól működjenek, ennek érdekében fognak dolgozni a jövőben. Abban is megállapodtak, hogy a létező feszültségeket nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék.

 

Magyarország helyzete nehezebb, a kiszolgáltatottsága nagyobb, mint Romániáé

 

Az energiafüggőségről szólva kiemelte: Magyarország helyzete még nehezebb, a kiszolgáltatottsága még nagyobb, mint Romániáé, mivel nem rendelkezik tengeri kikötővel, tengeri határral. Elmondta, hogy a jövőben Magyarország csökkenteni kívánja energiafüggőségét, energiaszuverenitást szeretnénk elérni.

 

“Dolgozunk ezen, minden olyan kezdeményezést örömmel látunk és támogatunk, amely növeli az energetikai diverzifikációnak a lehetőségét és függetlenít az orosz energiaforrásoktól. Számítunk Romániára ebben a vonatkozásban is” – mutatott rá.

 

Elmondta: szó esett arról a közös érdekről is, hogy megállapodás szülessen Magyarország és az Európai Unió között a Magyarországnak joggal járó források vonatkozásában, illetve ennek kiterjesztéséről Lengyelországra. Európának az az érdeke, hogy Magyarország és Lengyelország is megkapja a neki jogosan járó európai uniós forrásokat, hiszen ez is szükséges ahhoz, hogy növeljük az energia-függetlenségünket.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban kiemelte: Magyarországra több mint 900 ezer menekült érkezett, a segítésük folyamatos éppen úgy, mint Romániában.

 

A magyar kisebbség jogainak védelme

 

A Romániában élő magyarokról szólva a magyar államfő kifejtette: közös érdek a magyar kisebbség jogainak védelme, s örömteli látni azt, hogy az erdélyi magyarság legmagasabb szintű képviselete biztosított azáltal, hogy az RMDSZ tagja a román kormánynak.

A hivatalos program részeként Novák Katalin a továbbiakban látogatást tesz a Calvineum-ban, Bukarest I. Református Egyházközségében, kétoldalú megbeszélést folytat Alina Gorghiu-val, a Szenátus ügyvivő elnökével, Marcel Ciolacu-val, a Képviselőház elnökével, Nicolae Ciuca miniszterelnökkel, majd Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel.

 

Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Bukarestben, a Csíki Sörözõben MTI/Bruzák Noémi

 

Kelemen Hunor: új lehetőségeket nyithat a magyar-román kapcsolatokban a hivatalos államfői találkozó

 

Új teret, új lehetőségeket nyithat a magyar-román kapcsolatokban Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Klaus Iohannis román államfő szerdai találkozója, az, hogy tizenkét éves szüntet után ismét hivatalos megbeszélést folytatott Bukarestben a két ország államfője – vélekedett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A bukaresti nagykoalíciós kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus a bukaresti Kálvineum református templomban nyilatkozott a magyar sajtónak, ahol megszervezték Novák Katalin találkozóját a bukaresti magyar közösséggel.

 

Magyar-román szakpolitikai egyeztetést rendeztek kormányzati szinten

 

Kelemen Hunor felidézte: az utóbbi két évben (az RMDSZ kormányra lépése óta) sok magyar-román szakpolitikai egyeztetést rendeztek kormányzati szinten, miniszterek és államtitkárok találkoztak.

 

“Elindult egy párbeszéd, hisz, valóban, a román-magyar kapcsolatok befagyottnak tűntek, és az volt az egyik fontos szempont, hogy ezeket kimozdítsuk a holtpontról. Innen ez egy erős továbblépés, ugyanis a legmagasabb szinten, hivatalosan találkozott a két államfő. Azért tartom fontosnak, mert egy újabb lendületet adhat, kinyit újabb kapukat, lehetőségeket teremt, valamelyest visszahozza a bizalmat, mert bizalom nélkül nehéz együttműködni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

 

Hozzátette: fontos üzenet, hogy a román államfő (a júniusi regionális NATO-csúcs alkalmával folytatott megbeszélésükön) meghívta Bukarestbe a magyar köztársasági elnököt, valamint az is, hogy Novák Katalin is meghívta őt Budapestre és Klaus Iohannis is elfogadta a meghívást, “valamikor majd ellátogat Magyarországra”.

 

A két népnek számos közös érdeke van

 

Kelemen Hunor rámutatott: a két országnak és a két népnek számos közös érdeke van, ezeket könnyebb közösen, “erősebb hangon” érvényesíteni a régióban, az Európai Unióban.

 

“Természetesen ma mindenkit a biztonság, az energiaárak érdekelnek, itt is komoly közös célok vannak, és természetesen nekünk fontos, hogy az erdélyi magyar közösségnek az identitásmegőrzése, az intézmények működtetése, azoknak a továbbépítése élvezze a román kormány támogatását, a magyar kormány támogatását és ezekben a kérdésekben ne legyen vita a két állam között” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

 

 

Novák Katalin köztársasági elnököt hivatalos bukaresti látogatásán (b) Zsold Béla, a Calvineum református egyházközség lelkipásztora köszönti. MTI/Bruzák Noémi

 

Iohannis: Románia pragmatikus, párbeszéden alapuló együttműködést akar Magyarországgal

 

Románia pragmatikus, párbeszéden alapuló, a két ország közti alapszerződésben és stratégiai partnerségben meghatározott elveket tiszteletben tartó együttműködést akar Magyarországgal – hangoztatta Klaus Iohannis román államfő szerdán Bukarestben Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően.

A román elnöki hivatalban rendezett közös sajtóértekezletükön Iohannis kifejezte meggyőződését: a két szomszédos országnak oly módon kell fejlesztenie kapcsolatait, hogy azzal polgáraik érdekeit szolgálja, etnikumuktól függetlenül. Szerinte ez akkor lehetséges, ha minden közös témáról párbeszédet folytatnak és kerülik az egyoldalú megközelítéseket. Hozzátette: Románia elvárja, hogy a látogató magyar tisztségviselők nyilvános nyilatkozatai feleljenek meg a két ország közti alapszerződés és húsz éve megkötött stratégiai partnerség szellemének.

 

A kisebbségeket hídnak tekinti a két ország között

 

A román elnök megerősítette: a kisebbségeket hídnak tekinti a két ország között, de úgy véli, a romániai magyarok jogainak érvényesítése kizárólag Romániára tartozik.

A találkozón felmerült nemzetközi témákra áttérve a román elnök kiemelte: az Európai Unió országainak mielőbb függetlenítenie kell magukat az orosz energiaforrásoktól, az EU-nak mielőbb egységes, határozott választ kell adnia a kialakult energiaválságra, amelyért szerinte kizárólag az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország felelős. Románia szorgalmazza a tagállamok energetikai infrastruktúrájának – a tagállamok közti interkonnektorok, tárolási kapacitások – fejlesztését és az energiaforrások változatosabbá tételét.

 

Moldovát is támogatnia kel

 

A találkozón egyetértettek abban, hogy az EU-nak az ukrajnai háború miatt rendkívül nehéz helyzetbe került Moldovát is támogatnia kell, hasonlóképpen mindkét ország támogatja a nyugat-balkáni országok uniós integrációját – hangzott el a bukaresti sajtóértekezleten.

A magyar autonómiaigénnyel kapcsolatos román újságírói kérdésre reagálva Iohannis leszögezte: Romániában minden kisebbség jogait betartják, ugyanakkor példaértékűnek nevezte a pozitív diszkriminációt, amellyel Románia parlamenti képviseletet biztosít a területén élő nemzeti kisebbségeknek, akkor is ha nincs elég szavazatuk a parlamenti küszön átlépésre. Az elnök megjegyzése nem az ország lakosságának több mint hat százalékát kitevő magyarságra utalt: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 1990 óta minden választáson átlépte a román pártokra is érvényes ötszázalékos parlamenti küszöböt.

 

Magyar kisebbség jogainak teljes mértékű tiszteletben tartása

 

Elnök asszonnyal is részletesen megbeszéltük: közös érdek a (Romániában élő) magyar kisebbség jogainak teljes mértékű tiszteletben tartása, hogy megélhessék kultúrájukat, használhassák anyanyelvüket. Apropó: abban is megállapodtunk, hogy jó, ha a román nyelvet is használják” – mondta a román államfő.

Ioannis ugyanakkor úgy vélte: sajnálatos jelenség, hogy mindkét országban vannak olyan politikusok, akik az etnikai feszültségek szításával akarnak kitűnni és olyan érveket hangoztatnak, amelyek “nem a kisebbségek érdekeit szolgálják és amelyekkel nem lehet egyetérteni”. Szerinte ezeknek a “felfújt” témáknak a többsége mesterségesen szít feszültséget, amit párbeszéddel lehet csak enyhíteni, mindkét fél közreműködésével a “románok és a magyar etnikumúak érdekében”.

 

Szívügye az ország teljes oktatási rendszerének korszerűsítése

 

A magyar közmédiának a marosvásárhelyi katolikus gimnázium máig megoldatlan helyzetét firtató kérdésére Iohannis kifejtette: szívügye az ország teljes oktatási rendszerének korszerűsítése, beleértve a kisebbségi nyelveken történő oktatást, már csak azért is, mert politikusi pályafutása előtt maga is tanárként dolgozott egy német tannyelvű iskolában.

 

“Néha nincs elég szakképzett tanár, máskor a szervezéssel van gond, mint a marosváráshelyi líceum esetében, ahol az igazságszolgáltatás elé került az ügy és megoldásra várnak. Másutt az infrastruktúra még nem olyan fejlett, mint szeretnénk, de biztosíthatom önt és Románia minden diákját, valamint szüleiket, hogy jóhiszeműek vagyunk, a célunk a minőségi oktatás, tannyelvtől függetlenül” – mondta a román elnök.

 

Novák Katalin bukaresti látogatása alkalmával 12 éve először került sor államfői szintű magyar-román megbeszélésre. A magyar köztársasági elnök szerdán Nicolae Ciuca kormányfővel, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnökkel, Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettesével is találkozik és felkeresi a bukaresti Kávineum református templomot, ahol a román fővárosban élő magyar közösséggel találkozik.

Forrás és fotók: MTI.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek