Bolyai János világhírű matematikusra emlékeznek Kolozsváron

Bolyai János-emlékkiállítás nyílt hétfőn este Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). A tárlat dokumentumok és kiadványok révén mutatja be a világhírű erdélyi magyar matematikus munkásságát – jelentette az MTI tudósítója, Pap Melinda.

Az egyetem rektori hivatalának otthont adó Bocskai-házban nyílt kiállítás apropóját az adja, hogy az UNESCO a Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára az idei évet Bolyai-emlékévvé nyilvánította – mondta el a megnyitón Kása Zoltán informatikus, egyetemi tanár.

 

A régi Kolozsvári Közlöny 11. számában megjelent nekrológ Bolyai Jánosról a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektori hivatalának épületében megnyílt Bolyai-kiállításon Kolozsváron 2023. november 13-án (Fotó: MTI/ Kiss Gábor)

 

Az emlékévet Bolyai János híres “temesvári levelének” 200. évfordulójára hirdették meg. A levélben a matematikus egy új geometriai rendszer, a nemeuklideszi geometria kidolgozásáról írt apjának, Bolyai Farkasnak. Bolyai János felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a 20. század fizikai elméletei számára, és ezáltal jelentős mértékben hozzájárult a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

 

Korabeli dokumentumokkal idézik meg Bolyai Jánost

 

A Kása Zoltán által összeállított, “Semmiből egy új, más világot teremtettem” című tárlat korabeli dokumentumok másolatai, a két Bolyai munkásságáról megjelent több tucat kiadvány révén mutatja be a két tudós kolozsvári és marosvásárhelyi életét, tudományos tevékenységét.

Az egyetemi tanár a megnyitón elmondta: Bolyai Jánosnak kétezer éves feladatot sikerült megoldani, de mellette katona és tehetséges hegedűs is volt. Zsenialitását bizonyítja, hogy amikor jelentkezett egyetemre, egyből harmadévre vették fel – idézte fel. Mikor apjának megírta kutatási témáját, a területet sokat kutató Bolyai Farkas arra intette, hogy “azon az úton ne menj”, és fia valóban más utat választott – mutatott rá Kása Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy a párhuzamossági axiómát ugyanabban az időben Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij orosz matematikus is kutatta, mindkettőjüket a nemeuklideszi geometria megteremtőjeként ismerik el. “Ma már Bolyai-Lebocsevszkij-geometriaként említik a legtöbb helyen” – mondta Kása.

 

A korabeli Kolozsvári Közlöny nekrológot írt Bolyai halálára

 

A kiállításon látható dokumentumok között a Bolyai János halálhírét és a nekrológot közlő Kolozsvári Közlöny korabeli lapszámainak másolata is látható, ahogy a tudós haláláról beszámoló szolgáló levele is. A Bolyai János haláláról német, magyar és román nyelven íródott hivatali bejegyzés másolata, valamint Bolyai Farkas házassági levelének másolata is megtekinthető a tárlaton, amelyen a többi között japán nyelvű kiadvány is található.

Kása Zoltán összegzésként elmondta: sokan úgy tartják, keveset tudunk Bolyai Jánosról, de ez szerencsére nem így van, a digitális könyvtárakban számos, a korabeli erdélyi sajtóban megjelent hír, írás olvasható róla.

A kolozsvári Bocskai-ház A2-es termében megnyílt tárlat november 14. és 17. között látogatható.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Látogatók a Bolyai-emlékkiállítás nyitónapján (Fotó: MTI/ Kiss Gábor)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek