Bővíti gyárát Romhányban a Zalakerámia

Lakatos Kati

A romhányi Zalakerámia Zrt. 5,5 milliárdos támogatásban részesült és ezáltal 210 új munkahely létesülhet Nyugat-Nógrádban – számolt be közösségi oldalán Balla Mihály országgyűlési képviselő. A támogatói okirat átadását október 20-án tartották, az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – közölte az MTI.

Magyarországot bő egy évtizede még ledöntötte volna a lábáról egy mostanihoz hasonló járvány okozta válság, mára azonban a gazdaság életerőssé vált, és ennek a Zalakerámia Zrt. több mint 22 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása is fontos értékmérője – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Romhányban, a vállalat fejlesztéséről tartott sajtóeseményen. Kiemelte: a Zalakerámia 2021-2025 között tervezi megvalósítani beruházását, amellyel a cég a térség meghatározó burkolóanyag-gyártójává válik.

A bővítés részeként megépül egy új gyár, modernizálják a jelenlegi technológiát, és egy logisztikai bázist is kialakítanak Romhányban. A tárcavezető elmondta: a fejlesztéssel a cég 210 új munkahelyet teremt, megháromszorozza helyi gyártókapacitását, és a tervek szerint külpiaci részesedését is jelentősen növeli, ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt. A projekt részeként a társaság egy oktatási központot is létrehoz, amely biztosítja az ágazat munkaerő-utánpótlását – tette hozzá a miniszter.  Kiemelte, hogy a bővítés lehetőségét komoly nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország, köszönhetően az itt dolgozók teljesítményének.

A Zalakerámia Zrt. 5,5 milliárdos támogatásban részesült, a közeljövőben 210 új munkahely létesülhet Nyugat-Nógrádban
MTI/Máthé Zoltán

Magyarország és a Zalakerámia tulajdonosa, az osztrák Lasselsberger-csoport közötti együttműködést méltatva Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az osztrák cégek hazánk harmadik legjelentősebb beruházói, Ausztria pedig az évente 11 milliárd eurós forgalmával a második legfontosabb kereskedelmi partner. Jaramani Rafik, a Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kapacitásbővítéssel együtt egy okosüzemet szeretnének létrehozni Romhányban az ipar 4.0 jegyében. Ez lehetővé teszi, hogy termékeikkel – melyekkel Magyarországon 30 százalék feletti részesedéssel piacvezetők – világviszonylatban is versenyképesek legyenek. A fejlesztés reményeik szerint a cég jelenleg 7-7,5 százalékos export részarányát 30-35 százalékra emeli, elsősorban a környező országokba irányuló értékesítés növelésével – fűzte hozzá.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője a Zalakerámia Zrt. jelentőségéről szólva az eseményen kifejtette: a társaság immár hagyományosan, és a koronavírus-járvány ellenére most is példamutató szerepet vállal a térség és a megye gazdaságának fellendítésében. Egyúttal előremutatónak nevezte, hogy a vállalat egyre nagyobb hozzáadott értékkel állítja elő termékeit.


Hasonló cikkek