Čaputová aláírta a bűncselekmények áldozatairól szóló törvény módosítását

Az erőszakos bűncselekmények áldozatai már a büntetőeljárás megindítása után kaphatnak kártérítést. Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn aláírta a bűncselekmények áldozatairól szóló törvény módosítását – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Az új jogszabály értelmében módosul a rendőrségről szóló törvény is, és minden megyében létre kell hozni a családon belüli erőszak áldozatait segítő központot. Az államfő azt mondta, reméli, hogy a jogszabályi változás segít megállítani a családon belüli erőszak terjedését, és hosszú távon segít az áldozatokon is. „Nagyon örülök, hogy konkrét, rendszerszintű jogszabályi változást eredményezett az az elnöki hivatal által kezdeményezett tárcaközi együttműködés, amelyre nagy szükség van a családon belüli erőszak visszaszorításához, és ehhez stabil finanszírozás is rendelkezésre áll az állami költségvetésből” – mondta a köztársasági elnök.

Az új jogszabály értelmében a büntetőeljárás megindítását követően az államra hárul az erőszakos bűncselekmények áldozatainak kártalanítása. A büntetőeljárás lezárulta után a kártérítés összegét az állam behajtja a tettesen. A módosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a családon belüli erőszak áldozatai nem vagyoni kártérítést követelhessenek. Ha a haláleset következik be az erőszakos bűncselekmény miatt, az áldozatok körét kiterjesztik azokra a közeli hozzátartozókra, akik a bűncselekmény elkövetésekor már több mint egy éve éltek az áldozattal egy háztartásban.

A jogszabály értelmében az intézkedések közé tartozik például annak megakadályozása, hogy a bántalmazó kapcsolatba kerüljön az áldozattal és családtagjaival. A bántalmazó, ha a közös lakás elhagyására kötelezték, nem mehet a bántalmazott személy közelébe. Az eddigi kötelező távolságtartás 10 méter volt, mostantól ez 50 méter lesz. A rendőrségnek mostantól legelőször a bántalmazott személyt kell értesítenie, ha a bántalmazó elhagyta a közös lakást.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek