Čaputová szlovák elnökasszony Észak-Komáromba látogatott

Čaputová szerint veszélyezteti az ivóvízkészleteket Dél-Szlovákiában a sertéstenyésztés – hangzott el Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök és Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere, valamint a Komáromi Járás Városai és Falvai Szövetségének tagjai közötti szerdai megbeszélésen. A határvárosban tett munkalátogatás során az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a régió fejlődése szempontjából fontos a dél-szlovákiai régió infrastruktúrájának javítása.

Szerinte jelenleg az egyes régiók lakosaira kell odafigyelni, „különösen Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben”.

A polgármesterekkel folytatott megbeszélésen a sertéstenyészetek elterjedésének problémája került terítékre, szerintük ez veszélyeztetheti a csallóközi ivóvízkészletet. Az uniós forrásokkal kapcsolatban a megbeszélés résztvevői aggodalmukat fejezték ki a régiók potenciális ráhatásának elvesztése miatt. Az önkormányzatok képviselői többször felvetették az infrastruktúra hiányát, amely különösen Dél-Szlovákiában érzékelhető. „Az utak és a vasúti összeköttetések kiépítése éppen azért fontos, mert ez nagy hatással van a régió általános fejlődésére” – tette hozzá Čaputová.

Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyetemén, a Selye János Egyetemen a felsőoktatási törvény aktuális módosításáról tárgyalt az államfő.

Čaputová a Matica slovenská székházában találkozott a szlovák Dramaťák folklóregyüttes tagjaival, majd ellátogatott az Egressy Béni Városi Művelődési Központba, a magyar kisebbség művészeti tevékenységének egyik központjába. „A mai találkozók megerősítették, hogy a sokszínűség és a változatosság mindenkit gazdagít. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szlovákiának egyenletesen kell fejlődnie” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A köztársasági elnök Facebook-oldalán magyar nyelven is megjelent a beszámolómelyet alant változtatás nélkül teszünk közzé:

A polgároknak még az ilyen nehéz időkben is érezniük kell, hogy nem feledkezünk meg róluk. Érvényes ez a déli régiókra is, ahol a magyar lakosság többsége él, akiknek ráadásul nincs saját képviseletük a törvényhozásban. Komárom és a környező települések önkormányzatának képviselőivel megtárgyaltam azokat a problémákat, amelyek a régióban megoldásra várnak. Így a hiányzó közutak és vasútvonalak, valamint a Csallóköz alatti ivóvíztartalékot is veszélyeztető és egyre terjeszkedő nagyüzemi sertéstenyésztés kérdését. Szóba került az Európa Uniós támogatások ügye is, amelyről az a véleményük, hogy azok túlságosan központosítottak és nem veszik kellő mértékben figyelembe a régiók igényeit. Meglátogattam az egyedüli magyar egyetemünket, a Selye János Egyetemet, ahol elsősorban a készülő felsőoktatási törvényről beszéltünk.
Komárom élénk és műfajilag gazdag kultúrával rendelkező város. Meglátogattam a Matica Slovenská székházában működő Slovenskí rebeli folklórcsoportot és az Egressy Béni Városi Művelődési Központot is. A város kultúrájában a tradíció és a modernitás, a magyar és a szlovák hatások találkoznak, és igazolják azt, hogy a sokszínűség gazdagabbá tesz bennünket.
Köszönöm a szívélyes fogadtatást, pozitív szemléletű, elkötelezett és jó szándékú emberekkel találkoztam ma. Büszke vagyok a sikereikre: a gazdálkodókra, az önkormányzatokra, a civil szférára, az iskolákra és kulturális intézményekre, amelyek tudatosítják azt, hogy a nehézségek legyőzősében a jól működő kis közösségek, az összetartás az együttműködés is segíthet bennünket.
Szlovákia régiónak gazdasági, szociális és kulturális szempontból is azonos figyelmet kell kapniuk.

 

Forrás: tasr, parameter.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek