Csak írásbeli és nem ballagnak a vén diákok

Az idén másképp érnek a fiatalok. Ez már biztos, de legalább lehetséges megszerezniük az érettségi bizonyítványt.

2020 tavaszán nem fog felcsendülni a középfokú intézmények hangszórójából, se a ballagó diákok torkából a Ballag már a vén diák. A koronavírus-járvány miatti korlátozások értelmében a nagyobb tömegek találkozása veszélyes lehet, ezért is zártak be az oktatási intézmények. Ha nincs iskola, nincs ballagás sem. Ettől függetlenül az érettségi bizonyítvány megszerzésére ugyanúgy lesz lehetőség.

Azaz mégsem ugyanúgy. Az érettséghez vezető út első nagy megmérettetése az írásbeli érettségi dolgozatok magunk mögött tudása, amelyet később a szóbeli vizsga követ. Az idei tavaszi érettségi vizsgákra jelentkezettek esetében ez azt jelenti, hogy a vizsga az írásbelikkel kezdődik és egyben zárul is. Nem lesz szóbeli vizsga, ugyanis az írásbeli dolgozatok tantárgytól függően, de az összpontszám jelentős részét képezik. A diákok között bizonyára vannak olyanok, akik szóban jobban tudnak teljesíteni, azonban most a dolgozatokra kell koncentrálni.

Arra is lehetőségük volt a diákoknak, hogy ha a fennálló helyzet miatt nem érezték elég felkészültnek magukat, akkor egy nyilatkozat kitöltésével és továbbításával elállhattak a vizsgáktól, és egy későbbi időpontra halaszthatják azt. Az előrehozott vizsgákra jelentkezők rosszul jártak, esetükben automatikusan törölték a jelentkezésüket.

Aki valamilyen okból kifolyólag visszalépett a tavaszi vizsgától, vagy törölték előrehozott jelentkezését, úgy tűnik, hogy ősszel lesz lehetősége leérettségiznie és a felsőoktatási intézménybe felvételiznie.

Fotók: pixabay.com


Hasonló cikkek