Csehországban 5 gyanús halálesetet regisztráltak a vakcina beadását követően

Az elmúlt héten a cseh gyógyszerintézet 5 halálesetet vett nyilvántartásba, amelyek a Covid-19 elleni vakcinák beadását követően történtek. Ez összesen már 36 eset.

Az intézet valamennyi eset dokumentációját megküldte az európai adatbázisnak, ahol azt kiértékelik.

Kedd estig az emberek bejelentései nyomán 2736 gyanús esetet vettek nyilvántartásba, amelyek a vakcinák nemkívánatos utóhatásával kapcsolatosak. Ez kétszázzal több, mint egy héttel korábban. A cseh Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (SÚKL) jelentésében az szerepel, hogy minden halálesetet alaposan kivizsgálnak, ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is véleményezi. Ebben a szervezetben Csehországnak is van képviselője.

Mint a SÚKL jelentése leszögezi, minden esetben csak feltételezésről van szó, az oltás és az utána bekövetkezett esemény időbeli összefüggése nem jelent automatikusan okozati összefüggést is. Az EMA jelentései szerint a Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinák pozitív hozadéka messze felülmúlja a velük kapcsolatos kockázatokat. Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban az EMA megállapította, hogy igen ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés, de ebben az esetben is a vakcina hozadéka felülmúlja a kockázatokat.

A nem kívánt mellékhatásokról beszámoló emberek a vakcina felvételét követően lázra, hidegrázásra, fáradtságra, a szúrás helyén jelentkező kellemetlen reakciókra, influenzára utaló tünetekre és hasonlókra panaszkodtak.

Csehországban kedd estig legalább egyszer már 1,86 millió embert beoltottak, azok száma pedig, akik már mindkét oltást megkapták 612 ezer. Az országban jelenleg három vakcinatípussal oltanak: Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca.

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: Peter Topič


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek