Csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első negyedévben Magyarországon

Az első negyedévben 10,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 22,4 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 18,2 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest – tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön.

A teljes fogyasztás az első három hónapban 896,2 millió liter volt; 343,5 millió liter motorbenzint és 552,6 millió liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok összesített értékesítési adatai alapján.

 

üzemanyag
Illusztráció

 

Az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 47,8 millió liter fogyott, 18,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 95-ös motorbenzinből 295,7 millió litert tankoltak az autósok, 8,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában.

A prémium dízel fogyasztása 37 millió liter volt az első negyedévben, ami 49,1 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A nem prémium gázolaj eladása 515,6 millió liter volt, ez 19,4 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az ásványolaj szövetség tájékoztatása szerint benzinből a teljes hazai értékesítés átlagosan mintegy 75 százalékát adják el a MÁSZ tagvállalatai; tavaly ez az arány több mint 80 százalék volt. A gázolajnál a MÁSZ-tagvállalatok kiskereskedelmi forgalma a teljes hazai értékesítés mintegy 60 százalékát teszi ki, tavaly az arány csaknem 64 százalék volt.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

Kövessen minket a  Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek