Cukorkuckó, halas táj – Foodplay/Gasztrojáték ételfotó kiállítás

Napindító fogások és meztelen testrészek találkoznak az egyik sorozatban, egy másik fotón pedig a vicsorgó ajkak mögül kukoricaszemek kandikálnak ki.

Egy tacoból virág nő ki, ékszerdobozokból csillogó, fénylő lilahagyma-karikák tűnnek elő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Foodplay/Gasztrojáték című kiállításán ilyen klassz ételfotókat nézhetünk meg.

Manapság tombol a gasztroforradalom, amihez hozzátartozik a képi megjelenítés is: szívesen örökítjük meg az ételeinket, étkezéseinket, azokat posztoljuk a közösségi oldalakon, örömmel nézegetünk szakácskönyveket, olykor elvárjuk, hogy az étlapok is ételképesek legyenek. Az ételfotók a mindennapi életünk részévé váltak, így sokat elárulnak rólunk is: mesélnek arról, mit és hogyan eszünk, hogyan gondolkodunk az ételekről.

A kiállításon bemutatott munkák egyáltalán nem a hagyományos értelemben vett ételfotók. Ezek jóval többek a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztő fotóknál, amelyekkel jellemzően étlapokon, szakácskönyvekben vagy óriásplakátokon találkozhatunk. A most bemutatott művek ugyanis mögöttes tartalmat hordozó, autonóm műalkotásként értelmezendők, amelyeken az étel önmagán túlmutató, játékos asszociációra vagy szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek