Damien Hirst elsők között fogad el kriptovalutát műveiért

A kriptovalutával való fizetés nem teljesen idegen a művészeti piacon sem.

Damien Hirst is beszáll a gyorsan növekvő kriptovaluta művészeti piacára. Nyolc darabból álló, virágzó cseresznyefákat ábrázoló műveit árulja. Az „Erények” sorozat festményeiből készült printekért ezek után kriptovalutával is lehet fizetni. “A mai világban nehéz bármiben is hinnünk, de valahogy mégis sikerül, és még szerelmet is találunk. Én szeretem a művészetet, szeretem a kriptovilágot, büszkén és boldogan teszem hitemet a Bitcoinba vagy Etherbe és fogadom el őket művimért cserébe.” – olvasható Hirst instagram bejegyzésében.

A gyűjtőknek azonban gyorsan össze kell kapniuk magukat, a printek csak egy hétig érhetőek el a Heni Leviathan kortárs képzőművészeti online piactéren. A darabonként 3000 dollárba (925.000 Ft) kerülő nyomatokból, annyi példányszám kerül nyomtatásra amennyire igény van. Hirst a sorozat darabjait a Busidó, azaz a szamuráj etikai kódex nyolc erénye után nevezte el, vagyis: Igazság, Bátorság, Könyörületesség, Udvariasság, Tisztesség, Becsületesség, Hűség, és Önuralom. Neves művészek közül nem Hirst az egyetlen, aki a kriptovaluta lehetőségével él. A művészeti piaci előrejelzők közül sokan azonban még nem igazán értik a digitális fizetés ezen formáját.

Az elmúlt évek piaci számításai alapján a nem helyettesíthető tokenek (NFT) értékei hatalmasat ugrottak. A piaci értékeket nyomon követő NFT 2020-as kimutatása alapján, értékük megtriplázódott. Nem helyettesíthető tokenekké általában művészeti alkotások tehetőek, mivel ezen digitalizált fájlok esetében, kiemelt jellemzőként kell szerepelnie az egyediségnek illetve a korlátozott példányszámnak.  A digitális alkotásokat képviselő tokeneket kriptovalutával lehet megvenni vagy eladni.

Azonban nem Hirst és Heni Leviathan az egyetlen, aki nyitott a kriptovilág felé. Ebben a hónapban vált a Christie’s az első olyan aukciósházzá, amely NFT-t árul, egy digitális kollázst, a Beeple néven is ismert Mike Winkelmanntól. Beeple egy másik alkotása, egy 10 másodperces videó, amely a 2020-as elnökválasztáson alapszik, eddig a legdrágább digitális alkotás melyet elárvereztek.

 

 

 

Kultúra | Pannonhirnök


Hasonló cikkek