Dohányzó asztalként használtak egy kétezer éves római kori asztalt

A véletlenszerű felfedezésre még 2013-ban került sor, amikor Dario Del Bufalo olasz márványszakértő és szerző, épp New Yorkban tartózkodott, hogy legújabb könyvét dedikálja. Egy párnak szemet szúrt a könyv borítóján szereplő mozaik minta, és épp azt ecsetelték, hogy mennyire pontosan úgy néz ki, mint a nő lakásán lévő mozaik mintás dohányzó asztal.

A fotón szereplő asztalnak az 1960-as években veszett nyoma, Bufalo azonban berakott róla egy képet könyvébe, amely 2013-ban jelent meg. A nőről kiderült, hogy egy galéria tulajdonosa, a mozaik asztalt pedig az 1960-as években vásárolta meg egy olasz nemesi családtól. A tárgyat aztán Amerika szállították ahol a házaspár, közel ötven évig dohányzó asztalként használta, kávát és teát szolgáltak fel rajta.

Habár a vásárlás akkoriban ártatlannak tűnt, az olasz hatóságok mindenképp vissza akarták szerezni az asztalt. A Caligula idejéből származó mozaik asztal, rendkívül modern dizájnnal rendelkezett és nagyon különbözött a korábbi korok divatja szerint készített asztaloktól.

Bufalo sajnálja, hogy asztalt elvetette a házaspártól, de mint mondja úgy érezte ezt kell tenni, tudván, hogy Nemi város múzeumból hiányzik a legszebb darab, amely századokon, háborún, tűzön, olasz műkereskedőn átmenve, most visszajuthat a múzeumba.

A két ezer éves mozaik asztalt az idén mutatták be először a múzeumban, Bufalo azonban szeretne készíttetni egy tökéletesen hű másolatot róla, hogy a házaspárt kicsit kárpótolja elvesztett bútoruk miatt.

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek