Idén ismét megrendezik Aquincumban a népszerű Amfifesztet

Idén ismét megrendezik az Amfifesztet Budapesten, az aquincumi katonavárosi amfiteátrumban  szeptember 8. és 10. között – adta hírül az MTI.

Az aquincumi katonavárosi amfiteátrumban gladiátorok, római katonák és barbár harcosok láthatók, valamint ókori divatbemutatóval, táncházzal és koncerttel várják a látogatókat.

 

Aquincum oszlopai (Fotó: aquincum.hu)

 

Az intézmény csütörtöki közleménye szerint a rendezvény szeptember 8-án este fél hétkor a Fő térről induló időutazó, történelmi felvonulással kezdődik: az amfiteátrumba vezető úton együtt menetelnek majd Óbuda történeti korszakait megidéző csapatok a római gladiátoroktól a középkori lovagokon át a reformkori polgárokig a korszakokhoz illő zenei aláfestéssel.

Mint írják, az amfiteátrumba érkezőket az ünnepélyes megnyitó és római áldozatbemutatás után látványos buzogány- és tűzzsonglőr-bemutatók várják, a péntek estét középkori hangulatú koncert és táncház zárja.

 

Ismerkedés a gladiátorok életével

 

Szombaton és vasárnap az amfiteátrum arénájában a látogatók megtekinthetik, hogyan edzettek és csaptak össze a gladiátorok, valamint azt is megtudhatják, hogyan lett valaki e különleges mesterség űzője.

 

Harcosok küzdelme (Fotó: Facebook/ Aquincumi Múzeum)

 

Az amfiteátrum közönsége a gladiátorokon kívül láthat barbárok és római legionáriusok közötti ütközeteket, figyelemmel kísérheti, hogyan harcoltak a kelták, illetve hogyan kötöttek szövetséget a kvádok és a szarmaták, de az is kiderül, mi az a kimber vérjóslás – olvasható a közleményben.

 

Megelevenedik az ókori Aquincum

 

Hallhatók majd ritka történetek a görög-római mitológiából és a kaukázusi nart legendák világából, az ókor trendjeit pedig egy római divatbemutató keretében ismerhetik meg az odalátogatók. A résztvevők megtudhatják, hogyan zajlott egy római rabszolgavásár és tárlatvezetés, valamint régészeti előadások révén megismerhetik Aquincum ókori múltját és római örökségét.

A hétvége mindkét napján 10 és 18 óra között ősi hagyományokat ápoló mesterek tartanak bemutatót, a gyermekeket kézműves foglalkozások és egy miniatűr ásatás várja, valamint ókori tanítómester segíti a római kalligráfia elsajátítására vágyókat.

 

Illusztráció – Római kocsi (Fotó: MTI/ Komka Péter)

 

A látogatók a rómaiak és az ókori Pannonia területén, valamint a tartomány határain túl élő népek életmódjával és szokásaival is megismerkedhetnek a hagyományőrzők táboraiban, az érdeklődőket római szépségszalon és jósda várja, valamint lesz bátorságpróba és családi játék – olvasható a közleményben.

A belépés a rendezvény mindhárom napján ingyenes. Bővebb információ ITT található a programokról.

 

Forrás: MTI

A nyitókép illusztráció

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek