Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Belgiumi aukción tűnt fel a Pannóniából való Vénusz-szobor

Augusztus 31-ig látható a pannon Vénusz-szoborfej a székesfehérvári múzeumban

Pannóniából származó, Székesfehérvárhoz köthető, ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt egy belgiumi aukción a székesfehérvári Szent István Király Múzeum. A szobor augusztus 31-ig ingyenesen megtekinthető a múzeum Rendház épületének fogadócsarnokában.

 

A témával kapcsolatban a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy amint fény derült a szobor létére, a város azonnal megpróbálta “hazahozni” a 2-3. századi műtárgyat, amely az útlevele alapján egyértelműen Székesfehérvárhoz és környékéhez kötődik. Miután aukción sikerült megvásárolni a műtárgyat, a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe került.

 

Megérkezett a pannon Vénusz (Fotó: Szent István Király Múzeum)

 

A városvezető jelezte, hogy a következő egy hónapban a múzeum látogatóközpontjában közszemlére teszik a szobrot, hogy bárki megtekinthesse a közpénzből megvásárolt értéket.

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy ez volt az első alkalom, amikor aukción visszavásároltak egy műtárgyat, s szándékaik szerint a jövőben is így tesznek majd, ha a költségvetés engedi.

 

Magángyűjteményből került elő a szobor

 

Belényesy Károly, a múzeum szakmai igazgatóhelyettese közölte, hogy júniusban bukkant fel a Rob Michiels bruges-i aukciósház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy: a feltehetően császárkori, pannóniai eredetű mészkő női fej származási helyeként Székesfehérvárt jelölték meg. Az eredetiségvizsgálat tanúsítványa szerint a műtárgy állapota jó, a mészkő női fej orra későbbi kiegészítés.

Mint mondta, igyekeztek közvetlenül a tulajdonostól megvásárolni a szoborfejet, de ő ragaszkodott az árveréshez, így végül ily módon 4000 eurót (mintegy 1,5 millió forintot) fizettek érte.

 

Látogatók a kiállított Vénusz-fej előtt (Fotó: Szent István Király Múzeum)

 

A 305 milliméter magas és 152 milliméter széles műtárgy csaknem egy hónap alatt érkezett Fehérvárra. A szakember jelezte, hogy a kiállítás után alapos vizsgálatnak vetik alá a szobrot a Szépművészeti Múzeum közreműködésével: a roncsolásmentes neutronrezonancia-képalkotás kutatási módszer alapján elvégzett analízis, majd ezek eredménye szerint kezdődik a restaurálás.

 

Forrás: MTI

Nyitókép:  Újra itthon a pannon Vénusz (Fotó: Szent István Király Múzeum)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek