Donald Trump újabb elnöki rendeletet írt alá

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá szerdán a választásokba történő beavatkozások szankcionálásáról.

Az elnöki rendelet értelmében büntető intézkedésekkel sújtják azokat a külföldi országokat vagy személyeket,  illetve vállalatokat, amelyek megpróbálnak beavatkozni az amerikai választási folyamatba.

A szükségesnek vélt szankciók mértékére és formájára a külügyminisztérium és a pénzügyi tárca tesz majd javaslatot – közölte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó újságírókkal egy telefonon bonyolított sajtókonferencián.

A büntető intézkedésekkel nem csupán a választási folyamatba történő beavatkozást sújthatják, hanem az Egyesült Államokra vonatkozó dezinformációs és propagandaanyagok terjesztését is. Ehhez az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) által végzett rendszeres ellenőrzésre és külföldi beavatkozási kísérlet észlelése setén a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca jelentéseire van szükség.

“Fontosnak tartottuk annak demonstrálását, hogy az elnök kézbe vette ezt az ügyet, és elsődleges fontosságú a számára választásaink és alkotmányos folyamatunk sérthetetlensége” – fogalmazott John Bolton.

A telekonferencián részt vett Dan Coats, a DNI vezetője is. Ő leszögezte: az Egyesült Államok jelenleg nem észleli azt az intenzív beavatkozást Oroszország részéről, mint amit a 2016-os választások idején lehetett tapasztalni, bár nem zárta ki, hogy a novemberi választásokig még sor kerülhet erre. Hozzátette: Washingtont a kínai, az észak-koreai és az iráni kibertevékenység is aggodalommal tölti el.

Dan Coats elmondta: az elnöki rendelet a hírszerző szervezetek feladatává teszi annak meghatározását, hogy egy egyén, egy vállalat vagy egy ország beavatkozott-e az amerikai választási folyamatba. Ha úgy találják, hogy igen, akkor erről kötelesek értesíteni a belbiztonsági minisztériumot. A választások után pedig a hírszerzési tisztségviselőknek jelentést kell készíteniük az észlelt beavatkozási kísérletekről és erről tájékoztatniuk kell a közvéleményt is.

A várható büntető intézkedések magukban foglalhatják az érintettek hozzáférését amerikai pénzügyi intézményekhez, javaik befagyasztását, vagy ha vállalatokról van szó, akkor annak megtiltását, hogy amerikai állampolgárok beruházzanak e vállalatokba.

 


Hasonló cikkek