Eddig 57 szennyvízmintát vettek Szlovákiában, a koronavírus jelenlétét figyelik

Eddig 57 szennyvízmintát vettek Szlovákiában a koronavírus kimutatására. 27 mintát már elemeztek, további 30 feldolgozása folyamatban van. Az eredmények a hét folyamán meglesznek – tájékoztatott Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

Eliáš elmondta, a mintavétel előtt pontosan meghatározták a kiválasztott szennyvíztisztító telepekről származó szennyvíz gyűjtésének és a szállításának feltételeit. „A mintákat a szennyvíztisztító telepek munkatársai veszik, az illetékes regionális hatóságok munkatársai gyűjtik be, majd a Közegészségügyi Hivatalba szállítják, ahol vizsgálják és elemzik. A szennyvíztisztító telepek munkatársainak megvannak ehhez a megfelelő eszközeik, mivel a szennyvizet más célból is vizsgálják, nemcsak a koronavírus kimutatására.” – mondta Eliáš.

A közegészségügyi szakemberek tájékoztatása szerint a mintavételhez nem szükséges különleges technológia, ellentétben a mintaelemzéssel, amihez speciális műszerek kellenek. Eliáš hozzátette hetente 10 szennyvízmintát vesznek az országban. Pozsonyban hetente kétszer vesznek mintát a szennyvízből. „Speciális eljárással és műszerekkel vizsgáljuk a szennyvízmintákat a SARS-CoV-2 kimutatására. A Közegészségügyi Hivatalnak megvannak az ehhez szükséges berendezései, az elemzéseket pedig a mikrobiológiai központban végzik” – tette hozzá Eliáš.

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek