Mintegy 10 ezerrel több mintát vettek a Dunaszerdahelyi járás városaiban

Kevesebb pozitív mintát szűrtek ki az országos tesztelés 2. körében a dunaszerdahelyi járásbeli városokban. Jóval több tesztet végeztek el, de jelentősen csökkent a fertőzöttek aránya.

Dunaszerdahelyen, Somorján, Nagymegyeren és Bősön közel tízezerrel több ember vett részt a tesztelés második körén, mint az első hétvégén. A járáshatáron lévő falvakban is nagyobb volt a részvétel, de kisebb a sor a tesztelőpontok előtt a hétvégén.

Dunaszerdahelyen a múlt héten: a 14 013 tesztből 102 volt pozitív, ami 0,2 százalékkal kevesebb, mint a tesztelés első körében. A második körben 0,72 százalék volt a kiszűrt fertőzöttek aránya. Hájos Zoltán polgármester megjegyezte, hogy szombaton jellemzően a helyi lakosokat tesztelték. „Így a sorban nem kerültek hátrányba a mi lakosaink másokkal szemben, az azonban nem derül ki a statisztikából, hogy honnan jöttek a fertőzöttek. Több városi iskolában is fennakadást jelentettek, ez aggodalomra ad okot“ – nyilatkozta Hájos Zoltán polgármester. „Ha a két hetet összeadjuk, akkor nagyjából 35 ezer euróra rúgnak a kiadások, amit egyelőre saját zsebéből fizet a város“ – jegyezte meg Hájos Zoltán.

Somorján az első körben sem volt magas a fertőzöttek aránya, ami most tovább csökkent, a tesztek 0,33 százaléka volt pozitív. Sokan jöttek Pozsonyból, illetve környékéről leteszteltetni magukat.

Nagymegyeren is jelentősen csökkent a pozitív esetek aránya, 1,5-ről 0,8 százalékra. Az önkormányzat honlapján arról is tájékoztatnak, hogy a résztvevők túlnyomó többsége 77,29 százaléka helyi lakos volt, 11,62 százalékuk pedig a Komáromi járásból jött át Nagymegyerre az új igazolásért. A többiek a Dunaszerdahelyi, és az Érsekújvári járásból érkeztek, de magyarországi lakosok is éltek a tesztelési lehetőséggel.

Bősön most a legjobb eredményt produkálták 0,29 százalékos fertőzöttségi aránnyal.

A járáshatáron lévő falvakban tudatosan készültek arra, hogy nem a zöld régióból érkező emberek is itt próbálnak majd szert tenni az új igazolványra. Pozsonyeperjesen a 2. körben már két tesztelőcsapat vett mintákat az emberektől, csaknem ezerrel több lakost teszteltek le, mint az első körben.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek