Egy hétvége szünet, utána tömeges tesztelés jön a legfertőzöttebb településeken Szlovákiában

Igor Matovič kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter tartott sajtótájékoztatót a központi válságstáb ülése után.

Az emberek fáradtsága, elcsigázottsága miatt nem lesz 3. köre az országos tesztelésnek, legalábbis ezen a hétvégén biztosan nem!

1. A következő hétvégén azonban már lesz újabb tömeges tesztelés.

Azokban a városokban és falvakban, ahol a fertőzöttség mértéke 1% felett van. Mintegy 500 települést érint a tesztelés. A Dunaszerdahelyi járásban például 4-5 ilyen település van, köztük Várkony vagy Baka. A járási székhely viszont nem, Dunaszerdahelyen 0,73% volt az arány.

2. Az anyagi nehézségekkel küzdő családok gyermekei visszatérhetnek az iskolapadba!

A következő héten az önkormányzatok feladata lesz ezeket a családokat megkeresni, a gyerekek már két-három héten belül mehetnének iskolába.

3. 90 napra újra kihirdetik a veszélyhelyzetet.

Hol lehet enyhíteni?

Egyelőre egyeztetni kell, a kormányfő egész héten találkozókat szervez majd az érintett szektorok képviselőivel. Konkrétumot nem árult el, ahogy Roman Mikulec sem a határokat érintő változásokról. Magyarország, Csehország és Lengyelország is vörös besorolást kap.

Lesz antigén-tesztelés a határokon?

Lesz, de, hogy miként, azt még nem tudni. Ha külföldi állampolgár jön, kell egy PCR-teszt, vagy egy Szlovákiában elvégzett antigén-teszt, illetve lehetőség lesz a határon is teszteltetni. Ezzel szemben a szlovák külügyi államtitkár ma arról beszélt, minden EU-ban elvégzett tesztet elfogadnak majd.

Hány embert érint a következő kör?

Körülbelül 350-400 ezret biztosan. Mindenki mehet tesztelni mindenhova, ez továbbra sem lesz korlátozva.

Lesz kötelező tesztelés az ingázóknak?

Lesz, de minden második héten elég. Ők is nyugodtan mehetnek az ingyenes tesztelőállomásokra. Ha ez megvan, szabadon mozoghatnak a határon.

Forrás: ma7.sk

Fotó: RTVS


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek