Szigorúan ellenőrzött telefoncellák – Matovič új intézkedései

Igor Matovič azzal a kérdéssel kezdte a hétfői sajtótájékoztatóját, hogy megkérdezte: Ki jött vissza Horvátországból? Csehországba valaki készül? Nem fogják megbánni – állította.

A besztercebányai járványügyi hivatal képviselője, Mária Avdičová elmondta, hogy egy elemzést készítettek az elmúlt 5 hétről, amely időszakban 363 új fertőzöttet azonosítottak. Különböző esetek, de több mint 50 százalékuk külföldről érkezett. Intenzíven figyelték, hogy tőlük hányan fertőződnek meg a helyiek, és elmondta, hogy a 187 külföldről érkezett csupán 19 belföldit fertőzött meg.

Kiemelte a Homonnai járást, ahol Csehországból érkező személyek 16 fertőzést okoztak. Megemlítette Kiszuca és az Árva térségét, ahol 45 fertőzöttet azonosítottak. Mindegyik példájában a koronavírust behurcolták, majd ez láncszerűen terjedt a szűk családi, majd az iskolai, munkahelyi kapcsolatokon keresztül. Szerencsére ezek nem terjedtek tovább a régióból. A csehországi munkavállalókat jelölte meg a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban felfedezett fertőzések forrásaként.

A legtöbb külföldről érkező fertőzött, szám szerint 48 Csehországból jött, második Ukrajna, 40 fertőzött, majd Nagy -Britannia, Szerbia és Macedónia.

A kormányfő úgy ítélte meg, hogy a Közegészségügyi hivatal a helyzetet az ellenőrzése alatt tartja. Ezért nincs szükség a teljes országot lefedő intézkedések bevezetésére, nem kell visszalépnünk a szigorításokban, bár nem zárta ki, hogy a helyzet romlásával az intézkedések újra visszatérnek.

Azokkal, akik az elmúlt 14 napban nem biztonságos országokban voltak, és ennek ellenére nem jelentkeztek a regionális Közegészségügyi Hivatalban, és nem mentek önkéntes karanténba, addig, míg nem mutatnak ki egy negatív vírus-tesztet, külön foglalkoznának. Ezért gyorsított eljárásban szeretnének elfogadni egy törvényt. Hatékony ellenőrzést vár a törvény életbelépésétől, az utazók követéséről, anélkül, hogy le kelljen zárni a határokat. A bejelentési kötelezettséget megsértők 5 ezer eurós büntetéssel számolhatnak.

A másik intézkedés szerint a javaslat, hogy a külföldről érkező dolgozók tesztelhessék magukat az egészségbiztosító (VsZP) költségére. Lehetővé akarják tenni a kórházi betegek és az ott dolgozók tesztelését – ezt EU-s forrásokból fogják fedezni.

Csehország és Horvátország és Nagy-Britannia is a kevésbé kockázatos országok között szerepel, utóbbi hétfőtől.

Jelenleg 75 ezer autóban, 2,5 emberrel számolva autónként, mintegy 170 ezer állampolgár indult útnak egy nap leforgása alatt. Ennyi embert egy nap nem tudnának letesztelni.

Ján Mikas országos tisztiorvos azt is elmondta, hogy eddig 3 ezren jelentkeztek önkéntesen, hogy kockázatos országokból érkeztek.

Forrás: ma7.sk

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek