„Az iskolák kinyitásának előnyt kell élveznie az uszodákkal és a mozikkal szemben” – Petíciót indít a parlamenten kívüli párt Szlovákiában

A Spolu parlamenten kívüli párt szerint az iskolák kinyitásának előnyt kell élveznie az uszodákkal és a mozikkal szemben.

A Spolu párt petíciót indít az iskolák kinyitása érdekében az otvormeskoly.sk oldalon. Fel akarják szólítani a kormányt, hogy az oktatás legyen az egyik fő prioritás a járvány megfékezését szolgáló intézkedések enyhítése során. „Az iskolák kinyitásának nálunk is előnyt kell élvezniük az uszodákkal és mozikkal szemben, úgy, ahogyan szinte az összes nyugati országban. Mindezt természetesen a járványelleni szabályozás és higiéniai intézkedések bebiztosítása fejében kellene tenni.” – mondja a pártelnök, Juraj Hipš.

A párt arra is rámutat, hogy a koronavírus első hullámában 50 000 gyermek maradt oktatás nélkül, további 130 000 pedig nem tudott bekapcsolódni az online oktatásba.

„Teljes oktatás nélkül elvesszük az esélyt a gyermekektől, hogy sikeres életet éljenek” – hívja fel a figyelmet Hipš a gyermekek jövőjére gyakorolt ​​negatív következményekre.

Az általános iskolák felső tagozatos diákjai október 26-tól távoktatásban részesülnek, előreláthatólag november 27-ig. A középiskolák szintén átálltak a távoktatásra. Az egyetemi hallgatóknak a téli félév végéig kell távoktatásban részesíteni. Kivételt csupán az óvodások és az általános oskola alsó tagozatos diákjai képeznek.

November 16-tól a szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat kiscsoportokban oktathatják az általános és középiskolákban, ha a körülmények nem teszik lehetővé számukra a távoktatáshoz való hozzáférést. Az iskolai oktatás újraindult továbbá a speciális középiskolákban, szakiskolákban és gyakorlati iskolákban egyaránt.

Bár Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter úgy tervezi, hogy november végén ismét megnyitják az iskolákat, Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök nem biztos benne, hogy ez valóban így lesz. Matovič a karácsonyi ünnepek előtti új fertőzöttek napi számától, illetve a további tömeges tesztelés eredményétől teszi függővé a dolgot. Amennyiben javulásnak indul a helyzet, az iskolák újranyitását vízkereszt utánra képzeli el.

Forrás: parameter.sk, aktuality.sk

Fotó: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek