Egy éves múlt a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

Létezik Kalocsa belvárosában egy kulturális műhely, egy szellemi kuckó, ahol időnként összetalálkoznak a térség alkotóművészei. Ezen kívül, a városi önkormányzat Tomori utcai épületében helyet kapott klubszobában, heti rendszerességgel szerveznek kulturális rendezvényeket.  

A Klub kiállító helyként is működik, hiszen már, több mint száz azoknak az alkotásoknak a száma, amiket a falakon, vagy a helyiség valamelyik részében szemlélhet meg a látogató. Ezzel a hármas funkcióval létrejött Kalocsai Kortárs Művészeti Klub, nemrég ünnepelte megalakulásának első évét. Ennyi ideje ugyanis annak, hogy használhatják ezt a belvárosi pincehelyiséget azok az alkotók, akik öt művészeti ág valamelyikét képviselik.

                                                                 Fotó: Cserenkó Gábor

Ezek a művészeti ágak: a képzőművészet, a zene, az irodalom, a fotó- és a népművészet.

Kalocsa és környéke kimagasló képzőművészeti jelentőséggel bír. Erre példa, az évtizedek óta tartó és egyre népszerűbb alkotótáborok léte.

A Klub szervezői – Kiss István festő-tanár és lelkes csapata -, igyekeznek az alkotókat összefogni, közös programok szervezésében segíteni, legyen akár csoportos kiállításban való részvétel, vagy akár közreműködés az alkotótáborok szervezésében. Ugyanígy az irodalom (havonta jelentkező, tematikus felolvasó estekkel, és könyvbemutatókkal), a fotó -, és népművészet, valamint, (önálló művészetként vagy felhasználva az előbb felsoroltakhoz) a zene területének megtestesítőit is összekapcsolja, lehetőséget nyújtva az alkotóknak a bemutatkozására.

Az eltelt egy évben, amióta megnyitott ez a befogadó hely, közel hatvan rendezvényt sikerült a Klubban megtartani. A közös kapocs tehát, a művészetek iránti érdeklődés, a kultúra iránti fogékonyság, és az, hogy a Kortárs Klub rendezvényeire ellátogató közönség jól érezze ott magát. Ez egy alulról induló szerveződés és lényege a közös cél, valamint az összefogás ezért a célért.

Ezt pedig, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a rendezvények után mindig előkerült egy kis pogácsa, sütemény, ital, amit kalákában készítettek és hoztak el a szervezők. (Egyébként a bútorzatot is kalákában vitték oda; akinek volt feleslegessé vált fotele, díványa, széke, asztala, mikrosütője, terítője, pohara, függönye az felajánlhatta a Klub számára.)

A kulturális rendezvények szervezését, támogatás híján, önerőből oldják meg a Klub szervezői.

A szervezők továbbra is várják és keresik azokat a kalocsai és környékbeli alkotókat, akik a sokrétű művészeti ágak bármelyikében is tevékenykednek. Akik szeretnék magukat bemutatni, vegyék fel a kapcsolatot a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubbal. Információt találhatnak a kalocsaikortars.hu –n, valamint a Klub facebook – oldalán.

Cserenkó Gábor


Hasonló cikkek