Egyelőre nem kap új nevet az SZTE

Az utóbbi hetekben sokat olvashattunk a sajtóban a Szegedi Tudományegyetemről, ám ezúttal nem sikerekről, díjakról, reményekről szóltak a hírek, hanem az egyetem nevének megváltoztatásáról. Az egyetemi szenátus hétfő délután (2020. 10. 26.-án) levette a napirendről a névváltoztatás megszavazását. De hogyan is történt mindez és mi jöhet még?

A HVG elsőként írta meg, hogy megváltoztatnák az SZTE nevét, bár a rövidítés ugyanaz maradna, de a jövőben az intézmény a Szent- Györgyi Egyetem nevet viselné. Természetesen több hírportál is foglalkozott az üggyel, köztük a – Szegedma, a Szeged.hu és a Szeged365 – is, ahogy tesszük azt mi is,  miután igen hamar kiderült, hogy a téma megosztja a véleményeket.

Azt mindenki hangsúlyozta, hogy a változtatás zavarokat okozhat, hiszen pl. Szent György és Szent – Györgyi neve első hallásra megtévesztően hasonlónak tűnik és Szent György alakjához több felsőoktatási intézmény is kapcsolódik világszerte, amíg Szeged város nevét egy sem viseli. Emellett túl sokáig tarthatna visszaszerezni az egyetem rangsorát, hiszen időbe telne mire itthon, de leginkább külföldön hozzászoknának, hogy az új név a Szegedi Tudományegyetemet jelzi.

Ezen kívül az a kérdés is felmerült, hogy miért éppen Szent- Györgyi nevét kaphatná az egyetem. Bár Szent- Györgyi Albert munkássága, embersége és tudása elvitathatatlan, Magyarország oly sok kiváló ember és kiművelt fő otthona. Ahogy a névváltás oka, úgy maga a név is sokáig bizonytalan volt a nyilvánosság előtt. Ezt a bizonytalanságot a Szegedi Tudományegyetem vezetőségének nyilatkozata oldotta fel, melyben megindokolta választását, egyebek között a tudós, odaadó tanár és magánember Szegedért, a hallgatókért, az egyetemért tett érdemeit és persze a Nobel-díjat emelte ki.

Ezt sokan belátják, a gond tehát nem Szent-Györgyi Albert személye kapcsán adódik, hiszen minden magyar elismeri őt, akit az egész világon tisztelet övez.

Akkor vajon mi a valódi probléma, ami miatt a névváltás szélsőséges véleményeket váltott ki?

Az ellenzők egy része attól tart, hogy ezáltal a jelenleg számos tudományterületet felölelő egyetemet kiemelten egy orvos –és természettudományi profil alapján vezetnék tovább, hiszen az SZTE több felsőoktatási intézmény összeolvadásával jött létre még 2000-ben.

Az együttműködés érdekében a József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem is feladta a nevét.

Ugyanakkor egyesek kétségbeejtőnek találták azt is, hogy a névváltoztatást nem nyíltan akarták véghezvinni, kerülve a szabad döntés jogát. A VVL – Veritas Virtus Libertas, Szegedi Hallgatói Blokk – az ellenzők egyik véleményvezére, így fogalmazott közösségi oldalán:

A problémánk azzal van, hogy az egyetemi polgárság jelentős része a sajtóból értesült az átnevezés tervéről, és nem tudott véleményt nyilvánítani választott képviselőin keresztül.”

A nem megfelelő tájékoztatás és a szélsőségek miatt a szenátus végül nem szavazta meg a napirendet, nem tárgyalták az átnevezést. Így lesz idő átgondolni tényleg megérné-e a változás és hogyan is kellene azt olymódon eldönteni,  hogy az intézménynek és a közösségnek valóban a hasznára váljon.

Érdeklődve várjuk a további fejleményeket. Addig is megfontolásra ajánlunk egy gondolatot: A tetteink, tudásunk s legfőképpen a bennünk rejlő ember határoz meg minket, mert mi formáljuk a cselekvő, alkotó közösséget, azzá ami, nem pedig a név, amit kapunk.

Farkas Cs Tekla

 

 

 


Hasonló cikkek