Bevezetés előtt tesztelték az intellilgens karantént

A rendszert először tesztelték, majd ezután tervezik bevezetni – tájékoztatott a szlovák kormányhivatal az ország határain kialakult helyzetre reagálva, ahol egyre több állampolgár kéri az új rendszert, az úgynevezett smart karantént.

„Az intelligens karantén bevezetésének feltétele a sikeres belső tesztelés volt. A nyilvánosságot nem vontuk be a rendszer belső tesztelésébe.” – közölte a kormányhivatal.

A kötelező hatósági karantént mobilalkalmazás váltja fel, hogy enyhítsék a karanténközpontok túlzsúfoltságát. Az állam a kiadások csökkenését várja az intézkedés bevezetésétől, és a rendőrök, a katonaság, a tűzoltóság és a mentőszolgálat több 100 tagja mentesülne az hatósági karanténnal kapcsolatos feladatok alól. Az alkalmazás letöltése ingyenes lesz, a smart karantén az önkéntességen alapul.

A sikeres tesztelést követően még az Apple és a Google jóváhagyása szükséges. „Ezek a társaságok értékelik, hogy az alkalmazás megfelel-e belső szabályaiknak, hogy megfelelően védi-e a felhasználót stb. Ezek a vállalatok külön felügyelik a járvánnyal kapcsolatos összes alkalmazást” – közölte a kormányhivatal.

Az intelligens karantén péntektől (május 22.) indulhatott el. A kormányhivatal arra kéri a külföldről hazatérő állampolgárokat, hogy mielőtt a határra érkeznének, ellenőrizzék a korona.gov.sk weboldalon, hogy működik-e az alkalmazás.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek