Egyéni vállalkozás kisokos, hogy könnyebben menjenek az első lépések

Hogyan legyünk egyéni vállalkozók? Ehhez kapunk online segítséget.

Napjainkban egyre népszerűbb egyéni vállalkozóként részt venni a gazdasági életben. Az egyéni vállalkozást online vagy személyesen is elindíthatjuk. Amennyiben az online lehetőséget választjuk, akkor ezt az Ügyfélkapun keresztül tehetjük meg. Ha azonban személyesen szeretnénk az első lépéseket megtenni, akkor a Kormányablakban intézhetjük az ezzel kapcsolatos hivatalos ügyeinket.

Az egyéni vállalkozás néhány előnye

Az egyéni vállalkozásnak vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök közé sorolandó, hogy a fenntartása nem drága, a döntéseket a személy egyedül hozhatja meg és nem szükséges társsal egyeztetni. Az előnyök közé tartozik továbbá, hogy a tevékenysége szüneteltethető, ha esetleg időszakosan vagy szezonálisan nem lenne nagy forgalom, és ha úgy alakulna, a megszüntetése is könnyen kivitelezhető.

A hátrányok közé tartozik, hogy a felelősség korlátlan, tehát a vállalkozó a teljes vagyonával felel az esetleges hibák esetén, ráadásul gazdasági körökben kevésbé tartják őket tőkeerősnek.

Kiknek javasolható az egyéni vállalkozás?

Az egyéni vállalkozás indítása ideális azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a vállalkozók világában, viszont nem csak a vállalkozásukból szeretnének megélni. Ilyenkor ezek a vállalkozók másodállásban vállalkozhatnak, azaz nem kell feladniuk a munkahelyüket. A másodállású egyéni vállalkozás indításának feltétele, hogy a vállalkozónak minimum heti 36 óráról szóló munkaszerződése van, vagy nappali képzés formájában közép- vagy felsőfokú tanulmányokat folytat. Ilyen esetekben a vállalkozás nem köteles járulék fizetésére.

Az egyéni vállalkozás akkor is előnyös, ha a tevékenységek szezonálisak vagy időszakosan ingadozó intenzitásúak, hiszen ennek tevékenysége szüneteltethető, így a holt időszakban nem kell járulékot fizetni.

Kizáró okok

A törvény azt is világosan leírja, hogy ki nem lehet egyéni vállalkozó. A törvény értelmében egyéni vállalkozó nem lehet az a személy, aki cselekvőképtelen vagy korlátozott cselekvőképességű. Aki gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja, vagy egyéni cég tagja. És az sem, aki elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmény alatt áll.

Ha a tevékenység képesítéshez kötött

Amennyiben a tevékenység képesítéshez kötött, akkor az egyéni vállalkozó csak akkor végezheti, hogyha vagy ő, vagy valamelyik, a tevékenység folytatásában személyesen résztvevő, határozatlan időre foglalkoztatott alkalmazott rendelkezik az adott képesítéssel.

A székhelyről is gondoskodni szükséges

Ma, Magyarországon, minden vállalkozásnak szüksége van egy székhelyre. A székhely lehet saját tulajdonú ingatlan vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is. Amennyiben a vállalkozásnak van saját könyvelője, úgy ő is elkészítheti ezeket a bejelentéseket. Ha ezeket nem végezzük el időben, akkor a NAV bírságot szab ki. Amennyiben nem szeretnénk sok adminisztrációt a nyakunkba venni, akkor szükségünk lehet egy székhelyszolgáltatóra. A www.logoszcegcsoport.hu is egy ilyen székhelyszolgáltató, míg partnercége a Kontír Professional Kft teljes körű könyvelési szolgáltatást tud a leendő és a meglevő ügyfeleinek biztosítani. A LOGOSZ Cégcsoport más szolgáltatásokat is felkínál az ügyfelei számára. Ezek a következők: cégalapítás, cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés. Magyarországon már 19 irodában működnek.

Írásunk az Üzleti magazin közreműködésével készült.

 

Fókusz | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek