Kereskedelmi tárgyalásokat kezd az Egyesült Államok Tajvannal

Hivatalos kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat kezd az Egyesült Államok Tajvannal – ezzel egy újabb lépést tett a kínai entitás formális állami elismerése felé.

 

A tárgyalások Tajvannal kora ősszel kezdődnek meg

 

A hírt az Egyesült Államok tajpeji kereskedelmi képviselete jelentette be. Mint közölték: a tárgyalások kora ősszel kezdődnek meg, témái pedig a bilaterális kereskedelem szabályainak egyszerűsítése, a digitális kereskedés és a korrupcióellenes sztenderdek rögzítése lesznek – írja a BBC.

Az új amerikai-tajvani kereskedelmi kezdeményezés ötletét még júniusban szellőztették meg, a mostani bejelentés annak az eredménye, hogy a felek a nyár folyamán meg tudtak állapodni a kereskedés feltételrendszerének alapelveiben.

 

Tajvannal megmaradtak a kereskedelmi kapcsolatok

 

Az Egyesült Államok 1979-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal (Kínai Köztársaság), hogy követve az államok többségét a Kínai Népköztársaságot fogadja el Kína hivatalos képviselőjének. Ugyanakkor Tajvannal megmaradtak a kereskedelmi kapcsolatok, sőt, a kommunista Kína ellensúlyozására az évtizedek alatt újra és újra megerősítette katonai megállapodásait a szigetországgal.

 

Egyesült Államok és Tajvan kereskedelmi forgalma 2020-ban 106 milliárd dollárra rúgott.

 

A kereskedelmi szálak szorosabbra fűzése egy jól látható amerikai közeledési politika újabb állomása. Két héttel ezelőtt az amerikai Képviselőház elnöke, Nancy Pelosi tett egynapos hivatalos látogatást Tajpejben, amelyek Kína a kínai belügyekbe történő beavatkozásnak, a kínai szuverenitás nyílt megsértésének nevezett. Azóta újabb amerikai vizit történt a szigetországban, most pedig a kereskedelmi bejelentés.

 

Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház elnöke

 

Kína a Pelosi-vizit után egyhetes nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan partjainál, a távol-keleti biztonsági helyzet évtizedek óta nem volt ennyire feszült.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: euronews.com / Ed Markey massachusettsi szenátor megbeszélést folytat Caj Jing-ven tajvani elnökkel Tajpejben augusztus 15-én. – Szerzői jogok Vang Ju Csing/MTI/MTVA

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek