Kínai bombázók hatoltak be Tajvan légterébe

A direkt légtérsértés egyfajta tesztelés lehetett Peking részéről, és inkáb szólt Washingtonnk, mint Tajpejnek.

Szombaton egy több, bombázókból, vadászrepülőgépekből és egy tengeralattjáró-elhárító repülőgépből álló kínai katonai repülőkötelék hatolt be Tajvan légvédelmi zónájába (ADZ) – adta hírül több internetes hírforrás. Ugyan az ADZ nem egyenlő a légtérrel, de jelzi: Peking továbbra sem mondott le arról, hogy demonstrálja szándékát az akár katonai erővel történő újraegyesítésre is.

A Die Welt online kiadása az esetről azt írja: a H-6K típusú stratégiai bombázók és az őket kísérő J-16-os vadászerpülőgépek, valamint a Y-8P típusú repülőgépből álló csoportosulás a tajvani fennhatóságú alatt álló Pratas-szigetek közelében lépett be az sziget ADZ-éjébe, hogy áthaladjon azon. Tajpeji közlés szerint a tajvani légvédelem követte az eseményeket.

Washington természetesen gyorsan reagált, és a Tajvanra nehezedő kínai politikai-gazdasági-katonai nyomás leállítását sürgette, a fenyegetések helyett a demokratikusan megválaszott tajvani kormánnyal való párbeszédet sürgette. Maga a reagálás nem meglepő, azonban annak a gyorsasága igen: az új, Biden-adminisztráció valószínűleg a Trump-féle keménykedést fogja folytatni Kína esetében, valószínűleg ezt „puhatolta” ki a kötelék a berepüléssel. Így Pekingben is tudják már: lehet, hogy a kólahívó gomb kikerült az Ovális Irodából, de a Kínával kapcsolatos hangnem maradni látszik.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek