Elhunyt Chinorányi István zeneszerző

Vona Ildikó

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Chinorányi István miskolci zeneszerző, A Senki szigete című rock-musical, valamint sok szólódal szerzője. Egyik önálló estje előtt adott interjút a Pannon Hírnöknek 2015-ben, ezzel emlékezünk rá.

„1972-ben kezdődött nálam a komponálás – mondta Chinorányi István –, még a honvédségnél. Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán volt egy beat-zenekarunk, és annak számára írtam dalokat. A főiskola kirendelt mellénk egy korrepetitort Victor Máté személyében, aki egyengette az utunkat és tanított minket a színpadon való szereplésre. 1972-76 között vendéglátóztam; csak azért nem lett belőlem hivatásos zenész, mert megházasodtam és jött a család.

Simon Fruzsina énekesnővel a Chino című önálló esten 2015-ben (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Gondolkodott az együttesünk külföldi munkában – és nem sok kellett volna, hogy az ORI kiközvetítsen Dániába –, de egyszerre nősültem én is, meg a dobosunk is, így abbamaradt a muzsikálás. Akkor én már képzett fogtechnikus voltam és a miskolci Fogtechnikai Vállalathoz kerültem, ahol 28 évet dolgoztam, utána hoztam létre a saját cégemet. Körülbelül 10 éve fordultam ismét a zene felé. Új hangszereket vásároltam és megint komponálni kezdtem.

Jelenet A Senki szigete előadásából: Cselepák Balázs és a tánckar (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Visszajöttek azok az emlékek, amiket nekünk Victor Máté tanított, például: hogyan kell felépíteni egy dalt? 2008-ban felvettük az első CD-met, Miskolci Lányok címmel. Az ihletet a Szinva teraszon lévő szoborcsoport adta. Ezek a dalok mind életérzésekről, meg az utazásaimról, a tengerről, a spanyolországi útjaimról szólnak. Színesíteni kezdtem a zenei palettámat és megírtam A Senki szigete rock-musicalt, ami Jókai Aranyembere nyomán született.

A Senki szigete: Cselepák Balázs és Varga Andrea (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Gyerekkorom óta nagyon szerettem ezt a regényt. Találkoztam Horváth Balázzsal, a Bíborszél együttes gitárosával, aki segített a hangszerelésben és a zenei alapok stúdióbeli elkészítésében. 2014-ben sikerült színpadon is bemutatni a darabot, de közben azért születtek szólódalok is” – zárta beszélgetésünket Chinorányi István.


https://www.youtube.com/watch?v=naWylRqvv1s

(Fotók: Jokka,  Vona Ildikó/ PTV)