Elindul az eperszezon: mutatjuk, mi a legnagyobb gond az ágazatban!

A hazai szabadföldi eper napokon belül megérkezik a boltokba: indul az eperszezon, sok termelő viszont arra panaszkodik, hogy nincs munkás, aki leszedje a gyümölcsöt – mondta az InfoRádiónak a Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

A szamóca szempontjából nem alakult rosszul az év eleji időjárás, tekintve, hogy a tavaszi fagyok a többi gyümölcskultúrában milyen károkat okoztak. Leginkább a kajszibarack sínylette meg a virágzáskori lehűléseket, de az őszibarack, az alma és a cseresznye frontján is szenvedtek el veszteségeket a termelők – írja a Napi.hu.

Először a korai szamócafajtáknál jelezte néhány termelő, hogy egy 20-25 százalékos virágfagykár tapasztalható, de miután Magyarországon a szamóca termőfelületének több mint a fele fólia alatt van, jellemzően védve voltak – ismertette az InfoRádiónak Hunyadi István.

Egy jó évben 15-20 ezer tonna is megterem az országban, ez idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonnára tehető.

A magyar szamóca már megjelent a hazai piacon, hiszen akik például fűtött termesztéses technológiával dolgoznak, nagyon korán képesek magyar szamócát a piacra vinni. Ezt követően érkezik a hidegfóliás állományokból a gyümölcs, majd végül a szabadföldi, amennyiben azt az időjárás engedi – mondta a szakember.

Hunyadi István egyetértett a hazai szabadföldi szamócatermesztőkkel: a legnagyobb probléma az, hogy a járványhelyzet miatt nem mindenkinél adott a megfelelő számú munkaerő, hogy elvégezzék a gyümölcs szüretelését. Bár pontos adatai a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek sincsenek, általánosságban 5 és 10 ezer fő közöttre tehető az idénymunkások száma.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek