Elkészült a szlovák „kurzarbeit” törvénye

2022-től léphet hatályba a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására szolgáló mechanizmus, az úgynevezett kurzarbeit. A vonatkozó törvénytervezet már tárcaközi egyeztetésen van – ismertetett Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

A törvénytervezet alapján létrejön egy speciális alap, amelyből a pénzt csak a munkahelyek megtartásának támogatására lehet majd elkölteni. Az alkalmazott a rendszerben bérének 80 százalékát kapná meg – ebből 60 százalékot finanszíroznának az alapból, 20 százalék lenne a munkaadó hozzájárulása és 20 százalékról az alkalmazott lemondana.

Az alapból egy alkalmazottnak legfeljebb 1340 eurót fizethetnének, a munkáltató önrésze pedig nem lehetne több 447 eurónál. Az alapot az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO) is igénybe vehetnék. „A törvénytervezet kidolgozása során a német modellből indultunk ki, amelyeket a szlovák viszonyokhoz igazítottunk” – közölte  Krajniak.

Az alapból a segítséget nemcsak a jelenlegihez hasonló járványok, de például természeti katasztrófák vagy más válsághelyzetek idején is igénybe vehetnék. A támogatást aztán azok a munkáltatók kérvényezhetnék, akik a válsághelyzet miatt kénytelenek voltak korlátozni vagy leállítani tevékenységüket, s önerőből már nem tudnák finanszírozni az alkalmazottak bérét, így elbocsátásokra szorulnának. Az alap létrehozása miatt nem emelik meg a járulékokat vagy az adómegterhelést, az összeget abból a munkanélküliségi alapból különítenék el, amelybe a munkáltatók illetve az önálló keresőtevékenységet folytató személyek küldenek pénzt.

Forrás: ujszo.com, TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek