Erre fordítja az adófizetők pénzét a szlovák állam

Szlovákia arányaiban az EU-átlagnál jóval kevesebbet költ a szociális védelemre, az egészségügy viszont nagyobb szeletet hasít ki a tortából.

Szlovákiában a szociális védelemre, a családtámogatásokra és a munkanélküli segélyre megy el a teljes állami kiadások 36,1%-a). Ez a megtermelt bruttó hazai termék (GDP) 14,5 százalékának felel meg.

A kiadások második legjelentősebb hányadát az egészségügy (17,7%) területére fordítják, vagyis a megtermelt GDP 7,1 százalékát. A harmadik legjelentősebb szeletet (13,9%), a bruttó hazai termék 5,6 százalékát költi az állam saját magára, a törvényhozó-végrehajtó szervekre, pénzügyi és költségvetési tevékenységekre, valamint külügyekre.

Szlovákia a teljes kiadások 10,1 százalékát (GDP 4,1%-át) fordítja gazdasági ügyekre, ennek legnagyobb részét a közlekedés finanszírozására költik (8%). A GDP 3,8 százalékának megfelelő pénzt költenek országunkban az oktatásra (kiadások 9,4%-a), a rendvédelemre és közbiztonságra pedig a bruttó hazai termék 2,1 százaléka megy el (5,3%).

Az Eurostat adatai a 2017-es évre vonatkoznak. Arányaiban több pénz jutott az egészségügy területére (17,7%), mint az unióban (15,3%). Mindemellett a teljes kiadások uniós átlagnál (3,7%) magasabb hányadát fordította a szlovák állam a rendvédelemre és közbiztonságra (5,3%). 

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek