Európa biztonságát is veszélyeztetheti a líbiai polgárháború

A líbiai parlament elutasította a tripoli kormány és Törökország megállapodását, és megszavazta, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal.

Kadhafi bukása óta már a harmadik polgárháború zajlik Líbiában. Fájez al-Szárrádzs kormánya katonai támogatást kért a nagyhatalmaktól. Ankara azonnal élt is a lehetőséggel, védelmi megállapodást kötött Tripolival, a török törvényhozás pedig jóváhagyta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök csapatokat küldjön Líbiába. A líbiai parlament azonban elutasította a tripoli kormány és Törökország megállapodását, megszavazta, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal, és hazaárulás vádjával indítsanak eljárást Szarrádzs ellen.

Törökország a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérésére katonákat küld Líbiába. Ankara szerint az akció célja a fegyverszünet biztosítása, valamint a humanitárius katasztrófa megelőzése. A döntés bírálói szerint a lépés csak tovább mélyíti a konfliktust az észak-afrikai országban, ahol a 2011-es arab tavasz és Moammer Kadhafi megbuktatás óta teljes a káosz.

Három polgárháború is végigsöpört Líbián

Kadhafi bukása óta a harmadik polgárháború zajlik Líbiában. A két szembenálló fél a tripolii székhelyű és nemzetközileg elismert egységkormány, amelyet Fájez al-Szárrádzs miniszterelnök vezet, illetve az ország keleti területeit ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg Halifa Haftar tábornok vezetésével.

 


Hasonló cikkek