Fejedelmi esküvő a munkácsi várban

Aki június 19-én látogatott el a munkácsi várba, tanúja lehetett Zrínyi Ilona és Thököly Imre rekonstruált esküvőjének

A 39 éves Zrínyi Ilona és a 25 éves Thököly Imre menyegzőjét 1682. június 15-én tartották. A feljegyzések szerint a nyolcnapos esküvő alatt a vendégek megettek tíz bikát, harminchat borjút, húsz disznót, nyolcvan juhot, négy szarvast, tíz őzet, hat vaddisznót, nyolc mázsa halat és ötven mázsa mézet, valamint cukrot. Az itallal sem spóroltak: 130 hordó vörös bor, 150 hordó fehér bor, 40 hordó sör és 25 hordó lengyel pálinka fogyott el.

Az esemény helyét megkérdőjelezhetetlenül rögzítő dokumentum nem lévén, a munkácsiak a magukénak érzik a nászt, melyet most a kor szokásait, a fellelhető írásos híradásokat felhasználva játszották el.

A látványosság mellett a XVII. századot idéző vásár, korabeli étkek várták a „násznépet”, de akinek volt kedve nyíllal lőhetett célba, vagy felkereshette a kézművesek sátrait.

Egyes források szerint Munkácson történt az esküvő, mások szerint a regéci várban.

II. Rákóczi Ferenc a következőket írja a „Vallomások” című visszaemlékezésében, a hely említése nélkül. „Anyámnak a lutheránus felekezethez tartozó Thököly Imre gróffal kötött második házasságáról is alig tartottam meg emlékezetemben valamit az ünnepi lakomákon kívül, melyeket nemzeti szokás szerint ünnepies szertartással, de mégis nagy evéssel-ivással, és Pazar fénnyel tartottak meg.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek