Félmilliárd eurós fejlesztés előtt a pozsonyi Volkswagen

Éledezik az autóipar a koronavírus-járvány után Szlovákiában. A Hospodárske Noviny gazdasági napilap értesülései szerint az emberek ezreit foglalkoztató pozsonyi Volkswagen mintegy félmilliárd eurós fejlesztés elé néz a következő időszakban.

Igenis van értelme további pénzeket invesztálni a pozsonyi gyárba: emelték a gyártás hatékonyságát miközben csökkentek a kiadások és stabilizálták a munkakörnyezetet is, kollektív szerződést kaptak a szakszervezetek.

A hírek szerint a pénz egy részéből a már korábban is a konszern dévényújfalui telepén összerakott SUV-ok gyártósorait újítják fel, egy másik részét pedig néhány teljesen új gyártósor összeállítására költik majd, ugyanis ha minden igaz, hamarosan VW Passatok és Škoda Superbek is kigördülhetnek majd a pozsonyi gyár kapuján. Az előzetes tervek alapján e két utóbbi típus gyártása 2023-ban indul. Az első fejlesztések már el is indultak.

A jelentős befektetés számos új pozíciót is megnyit a gyárban, “több száz” új munkahely jön létre a következő hónapokban.

Azzal, hogy a Passatok és a Superbek gyártását egy gyártósorra viszik, jelentős költségeket spórolhat meg a konszern. Eddig az előbbit Emdenben, Németországban, míg az utóbbit Mladé Boleslavban, Csehországban állították elő, s mivel az új típusuk felépítése, karosszéria nagyon hasonló, ezért felesleges két egyforma, külön gyártósort fenntartani. Ezzel a beszállítóiknak is kedveznek.

Tavaly év végén mintegy 500 ember munkahelyét sikerült megőrizni azzal, hogy a Škoda Karoq gyártását áthozták ide. Akár 14 ezer munkavállalója is lehet a pozsonyi gyárnak.
A nagyszombati Stellantis (az egykori PSA) szintén 200 millió eurós fejlesztés elé néz. Három új modell gyártását is Nagyszombatba hozza a konszern. Átalakulás vár a Kia vágtapolcai (Teplička nad Váhom) üzemére is, várhatóan leáll a márka egyik zászlóshajójának számító Sportage gyártása és sajtóhírek szerint új modellek várnak a Land Rover nyitrai üzemére is.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek