Felminősítés, 13. havi, családtámogatás – ez történt a magyar gazdaságban a héten

“Azt még nem értük el, hogy akinek gyermeke van, az jobban éljen ahhoz képest mint, aki nem vállal gyereket. Ide kell majd eljutnunk. Korábban nagyon nagy volt az anyagi különbség azok között, akik nem vállaltak gyereket és azok között, akik vállaltak. Az utóbbiaknak a rovására. Nem akarok elvenni semmit azoktól, akik nem vállalnak gyereket, de nagyon szeretnék sokat adni azoknak, akik vállalnak. Én harcolok a családokért, hogy eljuthassunk oda, hogy a végén azt lehessen mondani, ha gyereket vállalok, könnyebben jutok lakáshoz, olcsóbb lesz a lakásom, előnyben leszek a munkahelyemen, többet fogok keresni. Szeretném, ha összekapcsolódna a család mögötti mély emberi és szent meggyőződés egy gazdasági előnnyel” – Orbán Viktor miniszterelnök

 

Előzmények

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből kiderült, hogy újjáéledt a turizmus, rekordot döntött Django, és új vonatokat adtak át. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

 

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

Új intézkedéseket jelentett be a kormányfő

A nemzeti konzultáció, amelyben 1 millió 423 ezer válasz érkezett vissza, a kormányt döntésekre kötelezi – jelentette be Orbán Viktor az Országgyűlésben, írja a kormany.hu

Első döntésként meghosszabbították a rászorulók számára a hitelmoratóriumot. 2022. február 15-ig visszatérítik a gyermeket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is.

A nyugdíjasok is újabb inflációs kiegészítést kapnak, a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak.

A nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 50 ezer forintot. 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudnak kifizetni minden magyar nyugdíjasnak. 2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak.

Január 1-jétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok személyi jövedelemadómentességét, tárgyalások folynak a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és ott esély van a megállapodásra – sorolta Orbán Viktor.

 

Felminősítés: stabilról pozitívra

Így változtatta a magyar kormány minősítésével kapcsolatos kilátásokat a Moody’s, írja közösségi oldalán partnerünk.  A Nueco elemzése szerint a legfőbb minősítés azonban a magyar embereké lesz, amikor a 22-es választáson ítéletet mondanak majd a kormány teljesítményéről. Hiszen míg a felminősítés bár egy komoly elismerés és fontos makrogazdasági jelzés, de a magyar emberek számára az az igazán lényeges “mutató”, hogy mennyi kerülhet egy család asztalára, mennyiből fizethetik a számláikat, tudnak-e otthont teremteni maguknak, bevállalhatják-e a házuk felújítását, vehetnek-e autót és így tovább, értékel partnerünk.

Mint az elemzésben írják, a magyar emberek számára tehát az a kérdés, amikor megítélik a kormány gazdaságpolitikáját, hogy a megélhetés és a növekedés anyagi feltételei adottak-e és azok miként változnak. Ennek kapcsán pedig elmondható, soha annyi pénz nem jutott családtámogatásra mint most, van otthonteremtési kedvezmény, autóvásárlási támogatás, a nyugdíjasok anyagi megbecsüléséért is komoly erőfeszítéseket tesz a vezetés, szűri le a következtetést a Nueco.  Úgy vélik, a legfőbb minősítés a magyar embereké lesz, amikor a 22-es választáson ítéletet mondanak majd a kormány teljesítményéről.

  

1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést

2022 februárjában 1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést 600 milliárd értékben, írja közösségi oldalán Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A Hír TV arról számol be, hogy a visszatérítés két felnőtt esetén elérheti az 1,6 millió forintot is. Az általuk megkérdezett adószakértő szerint az, hogy pontosan ki, hány forintot kap, függ a keresetüktől, a gyermekei számától, illetve az általuk igénybe vett adókedvezményektől is.

 

Felgyorsítva érkezhet a 13. havi nyugdíj

Azért küzdök, hogy a csak négy év alatt odaadni tervezett teljes 13. havi nyugdíjat már 2022-ben, azaz felgyorsítva odaadjuk az érintetteknek – jelentette be új intézkedési tervként a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában Orbán Viktor, írja a Portfolio. A kormányfő azt is jelezte, hogy a gyors minimálbér-emelést körültekintően, a cégek kompenzálásán keresztül kell megtenni, nehogy megnőjön a munkanélküliség, és azt is érzékeltette, hogy személy szerint nem támogatja a munkahelyeken annak a jognak a megadását, hogy kötelezővé tehessék az oltást, de vita van még a kormányon belül, amit rövidesen lezárnak.

 

Újabb támogatást kaphatnak a vállalkozások

A kormány újabb segítségként 2021. szeptember 15. napjával kiegészítette a Vállalkozások munkaerő támogatása című programot a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatással, olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán. A munkaadók munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatást kaphatnak, ha alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében, teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben és vállalják, hogy elősegítik a munkavállaló támogatás nélküli képzését.

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósítási időtartama fix 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 100 ezer Ft havonta.

 

Madáretetőivel a fenntarthatóság jelképe lehet a MOL Campus

A legzöldebb irodaház lesz az új épület, előfutára a jövő irodájának, olvasható a kivitelező Market Zrt. oldalán. A 28 emeletes toronyépület a maga 120 méteres magasságával egyedülállónak számít Budapesten és az országban. Az új székház várhatóan 2022-re készül el. Az épület terveit a világ egyik legismertebb építészstúdiója, a Foster+Partners készítette el, magyar partnerével, a FintaStúdióval közösen. A projekt számos olyan építőipai kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem.

A MOL csoport 2030+ stratégiáját támogatva, az új MOL Campus a fenntarthatóság jegyében épül, számol be róla az építtető. Mint írják, céljuk, hogy az épület elnyerje a LEED platinum és a BREEAM excellent minősítéseket. Ezek részeként nemcsak szelektív hulladékgyűjtést, kerékpártárolókat, elektromos autótöltővel ellátott parkolóhelyeket, hanem napelem rendszert, eső- és szürkevíz felhasználást, valamint madáretetőket, denevérodúkat és bogárszállókat is terveznek az épületbe. Az átadás után az irodákban mintegy 2500 dolgozó kap majd helyet.

 

Környezetbarát magyar találmányt exportál a Mol a világ minden részére

Az az innováció terjed most el a Molnak köszönhetően, amelyet magyar kutatók, a Pannon Egyetem és a Mol szakértői találtak ki még a 2000-es évek körül – mondta a Magyar Nemzetnek a cégcsoport innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója. A 888.hu is beszámol róla, hogy Világi Oszkár szerint: a társaság számára elképesztő lehetőségeket tartogat a Tatnyeft olaj- és földgázipari társasággal kötött megállapodás, miután nemcsak Oroszország nyolcadik legnagyobb vállalata, de mélyen elkötelezett az új technológiák bevezetése iránt, és a terjesztésre is készen áll a Tatár Köztársaságban és a Független Államok Közösségében (FÁK). A megállapodás lényege, hogy a Mol-csoport hozza a technológiát, a Tatnyeft pedig biztosítja a piacot és a megvalósítási helyszínt. A gumibitumengyár környezetbarát megoldást jelenthet az úthálózat-fejlesztés kihívásaira.

 

Fontos az akkumulátorok szerepe a klímasemlegességi célok teljesítésében

Steiner Attila államtitkár közösségi oldalán számolt be róla, a kormány célja, hogy hazánk a Magyar Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia révén az európai akkumulátor értéklánc egyik központjává váljon. Azt ITM államtitkára bejegyzésében azt írja, 2021. szeptember 30-án kerül megrendezésre a Magyar Akkumulátor Nap a Hotel InterContinental Budapestben, amely megtekinthető lesz online felületen is. A szervezők szerint a rendezvény a mai napig a legátfogóbb nemzetközi konferencia, amely áttekinti a gyorsan fejlődő magyar akkumulátor ipar lehetőségeit, ahol állami vezetők és ipari partnerek vitatják meg a cselekvési terv részleteit.

 

Megkezdődtek az őszi betakarítási munkák

A július-augusztusi aszály miatt még bizonytalanok a terméseredmények, de a belföldi ellátás biztosított lesz – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság pénteki budapesti ülése után. Feldman Zsolt ismertette: Magyarországon csaknem 1,8 millió hektáron történik a növényi kultúrák betakarítása. A nyári száraz idő miatt a gazdálkodók 328 ezer hektáron jelentettek aszálykárt. Megindultak az őszi vetések is, a gazdálkodók 1 millió 571 ezer hektáron terveznek vetni, de a száraz idő nagyon megnehezíti a munkákat – közölte. Feldman Zsolt példaként említette, hogy repcét 210 ezer hektáron vetnének, ami negyedével kisebb terület a korábbinál. A tervek szerint őszi búza 960 ezer, őszi árpa pedig 260 ezer hektáron kerülne a földbe – ismertette.

 

Napelemes tetőcserép-gyár építését támogatja a kormány Pécsett

A magyar építőipar a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazat, júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban – jelentette ki Varga Mihály a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. új, napelemes tetőcserepeket előállító üzemének átadóján. A több mint 724 millió forintos beruházáshoz a kormány 326 millió forint támogatást nyújtott.

A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a hatékonyságot növelő beruházásoknak, ezért a kormány támogatja a megújuló energia és a zöld megoldások elterjedését – ismertette a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy hazánkban az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás jóval alacsonyabb, mint Németországban. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőműben termeljük meg hazánk villamosenergia igényének harmadát.

 

Nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben

A bányászati terveket tartalmazó beadvány szerint több mint ezer tonna termésaranyat rejthet az érintett terület, írja a Makronóm. A szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, amely terveit és számításait tavaly elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), azt kérve, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot. A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet. A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában. A beadvány szerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba. Geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma, de most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem – derül ki a cikkből.

 

Felminősítés: stabilról pozitívra

Így változtatta a magyar kormány minősítésével kapcsolatos kilátásokat a Moody’s, írja közösségi oldalán partnerünk.  A Nueco elemzése szerint a legfőbb minősítés azonban a magyar embereké lesz, amikor a 22-es választáson ítéletet mondanak majd a kormány teljesítményéről. Hiszen míg a felminősítés bár egy komoly elismerés és fontos makrogazdasági jelzés, de a magyar emberek számára az az igazán lényeges “mutató”, hogy mennyi kerülhet egy család asztalára, mennyiből fizethetik a számláikat, tudnak-e otthont teremteni maguknak, bevállalhatják-e a házuk felújítását, vehetnek-e autót és így tovább, értékel partnerünk.

Mint az elemzésben írják, a magyar emberek számára tehát az a kérdés, amikor megítélik a kormány gazdaságpolitikáját, hogy a megélhetés és a növekedés anyagi feltételei adottak-e és azok miként változnak. Ennek kapcsán pedig elmondható, soha annyi pénz nem jutott családtámogatásra mint most, van otthonteremtési kedvezmény, autóvásárlási támogatás, a nyugdíjasok anyagi megbecsüléséért is komoly erőfeszítéseket tesz a vezetés, szűri le a következtetést a Nueco.  Úgy vélik, a legfőbb minősítés a magyar embereké lesz, amikor a 22-es választáson ítéletet mondanak majd a kormány teljesítményéről.

 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

A nemzetközi hangulatot követte a magyar tőzsde

A magyar piacon az OTP és a Mol húzta a BUX-indexet, vállalatspecifikus hírek nem érkeztek.

Tovább

 

Megvan, miért emelkedik a gáz ára

Az árak Timm Kehler szerint a közeljövőben “normalizálódni” fognak.

Tovább

 

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC. A szerdán végződött

Tovább

 

Akár 6,5 százalékos is lehet az idei gazdasági növekedés

Az üzemanyagok és a jövedéki adóval érintett termékeken kívül a szolgáltatások áremelkedése is fennmaradhat a következő hónapokban.

Tovább

 

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint az euróhoz és a dollárhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel.     Az euró 352,71 forinton forgott hét órakor, 39 fillérrel

Tovább

 

Csütörtökön is gyengén teljesített a BÉT

A kereskedést befolyásoló vállalati egyéni hírek nem érkeztek, viszont a jegybank közleménye a forint árfolyamának alakulására volt hatással.

Tovább

 

A gázárak sokkolják jelenleg a német gazdaságot

Sok vállalat, különösen a vegyipar számára a földgáz nyersanyagként és üzemanyagként is nélkülözhetetlen, és a magas árszint nagymértékben befolyásolja a termelési költségeket.

Tovább

 

Egy kínai ingatlanfejlesztő miatt esett a magyar tőzsde

Az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a kínai ingatlanfejlesztő csődjétől való félelem egész Európában és a tengerentúlon is jelentős korrekciót okozott a részvénypiacokon,

Tovább

 

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek