Felszabadul a vidék: eltörlik a kijárási tilalmat

Annak ellenére, hogy Fejér megye is erősen fertőzött, a kormány úgy döntött, Budapest és Pest megye kivételével mindenhol eltörli a kijárási tilalmat és lazább szabályokat vezet be. A helyi önkormányzatok saját hatáskörben bevezethetnek vagy fenntarthatnak szigorításokat – írja az Index.

Vidéken újraindul az élet május 4-től. Mindezt azzal indokolta a kormány, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb aktív fertőzött és a legtöbb halálos áldozata is a vírusnak.

A legfrissebb adatok szerint Budapesten 1408 embernél azonosították a koronavírust, Pest megyében 380 embernél. Erősen érintett még a járványban Fejér megye, ahol 296 esetről tudnak a hatóságok, Zalában 108, Komáromban 110, Csongrádban 97 fertőzöttet regisztráltak.

A Budapesten élők, ahogy eddig is, május 4. után is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat. Vidéken azonban májusban újraindulhat az élet: azok a vidéki szállodák, éttermek, kávézók május 4-től tudnak újra vendégeket fogadni, ahol szabadtéren foglalhatnak helyet a vendégek, szabad lesz ugyanis a teraszokon, kerthelyiségekben fogyasztani.

Vidéken kinyithatnak a szabadtéri múzeumok, sőt az állatkertek is – utóbbiaknak ez azért is segítség, mert a bevételük nagy része a tavaszi-nyári hónapokra esik, és már korábban jelezték, hogy ha sokáig zárva vannak, akkor nem élik túl állami és/vagy önkormányzati segítség nélkül. (A Fővárosi Növény- és Állatkert viszont továbbra is jelentős bevételtől esik el, és ha nem kap állami segítséget, akkor később a Fővárosi Önkormányzatnak mint tulajdonosnak kell segítenie rajta.)


Hasonló cikkek