Felvételi – BME: több mint ötezer új hallgató szeptembertől

Az általános felvételi eljárás alapján 5019 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szeptemberben 

– közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel szerdán.

    Az intézmény tájékoztatása szerint a Műegyetem alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők átlagpontszáma magas maradt a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is: ez állami ösztöndíjas képzési formában meghaladja a 418 pontot, az önköltséges formában felvettekkel együtt a 416 pontot.
Mesterképzésben közel 1200 hallgató kezdheti meg ősszel tanulmányait. Az éves adat kiegészül a januárban felvettek közel ezres létszámával.
Mint írták, örömmel nyugtázták, hogy a BME-re jelentkező 11 065 diák 25 százaléka valamelyik mesterképzésüket jelölte meg, ami 7 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Ez az arány a második legjobb a hazai felsőoktatási intézmények között, eltekintve a művészeti és idegen nyelvű intézményektől.     Létszámában is ez a második legtöbb az összes felsőoktatási intézményt figyelembe véve. Idén 25 hazai felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre – jegyezték meg.
Hozzátették: jelentősen nőtt az angol nyelvű képzésben tanulók száma, a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében a világ minden részéről több mint 600 jelentkezőt vettek fel. A felvettek több mint fele a több hallgatói munkát kívánó mesterképzésre jelentkezett, doktori képzésre pedig 69 hallgató nyert felvételt – közölték.


Hasonló cikkek