Fidesz: Aggasztó a kárpátaljai magyarok helyzete

Az európai politika legsötétebb korszakaira emlékeztet a magyar kormánypárt szerint, hogy egy ukrán szélsőséges szervezet az úgynevezett „halállistájára” tette Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt.

Az elmúlt időszakban ismételten fellángoltak az indulatok az Ukrajnában élő magyarok ellen, így a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben fordult az Európai Parlament elnökéhez annak érdekében, hogy álljon ki a kisebbségek védelme mellett. Míg Ukrajna a szavak szintjén az Európai Unióhoz való közeledési szándékát fejezi ki, addig még mindig teret enged a szélsőségesen nacionalista szervezeteknek és pártoknak, melyek folyamatosan fenyegetik a magyar kisebbséget Ukrajnában.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak személyét érték támadások a kisebbségvédő tevékenysége miatt, hanem a kárpátaljai közösséget is politikai nyomás alatt tartják, folyamatos támadások, megfélemlítések érik.

Novemberben, az önkormányzati választásokat követően több esetben érte támadás a kárpátaljai magyar közösséget provokációk, gyűlöletbeszéd és ellenséges videóüzenetek formájában. Ezt követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres egységei szervezetten támadást intéztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája, annak vezetője és jótékonysági szervezetei ellen. Az intézmények ellen történt példátlanul kemény fellépések koholt vádakon alapultak, mely a szervezetek működésének korlátozására, továbbá a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítésére irányultak” – emlékeztetett a történtekre Bocskor Andrea.

Bocskor Andrea Kárpátalja
Bocskor Andrea EP-képviselő: Fotó: Facebook

„Teljességgel elfogadhatatlan az ukrán Mirotvorec honlapon megjelent gyűlöltkeltő tartalom” – jelentette ki Josep Borrell, az
Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője az uniós parlament keleti partnerségről szóló vitáján. Borrell közölte, hogy az EU külügyi szolgálata tartja a kapcsolatot az érintett magyar és ukrán felekkel. „A magyar kisebbség jogait biztosítani kell, a problémák megoldásra konstruktív válaszokat kell keresni” – tette hozzá.

Időközben az Európai Parlament néppárti frakciója is megszólalt az ügyben. A képviselőcsoport nevében Sandra Kalniete és Michael Gahler EP-képviselők az EPP uniós parlamenti frakciója szolidaritását fejezték ki a kárpátaljai képviselővel. Kijelentették: Bocskor Andrea ellenségként való gyűlöletkeltő megnevezését a frakció elfogadhatatlannak tartja és határozottan elítéli. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja arra kéri az Európai Parlamentet, hogy haladéktalanul tűzze napirendre a kérdést, elkerülendő a feszültség további kiéleződését.

Szijjártó Péter a NATO tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán is felvetette a témát, miszerint a magyarok, akik megélték a kommunista diktatúrát, tudják, milyen az emberek szovjet típusú „megfélemlítése, megalázása”. Ez történik most Ukrajnában, ahol „egyértelműen a magyarok megfélemlítése és magyar gyűlölet szítása továbbra is központi kormányzati politikai szintjén van” – mondta, hozzátéve: ha nem így lenne, „nem rúgták volna rá kommandósok az ajtót” a KMKSZ elnökére. „Ez botrány és elfogadhatatlan a 21. században” – jelentette ki a miniszter, megjegyezve: főleg egy olyan ország részéről, amely azt állítja, hogy közelebb akar kerülni a NATO-hoz. (Fidesz.eu)

 

Külhon | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek