Foglalkoztatottsági adatok a jövő héten

A monetáris tanács kamatdöntő ülést tart a jövő héten, emellett több statisztikai adat is megjelenik, a május-júliusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat, továbbá a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedéves statisztikáját is közlik.

    Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Júliusi ülésén a testület 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó változatlanul hagyásával, és arról is döntött, hogy a hosszú, 15 év feletti szegmensben korlátozott mennyiségben állampapír-vásárlásokat hajt végre.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közli a május-júliusi foglalkoztatottságról és munkanélküliségről szóló adatokat. Az előző, április-júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 408 ezer fő volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 68,7 százalék volt. Júniusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 457 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 58 ezer fővel több, az egy évvel korábbinál viszont 38 ezerrel kevesebb.

A 2020. április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.
Szintén pénteken publikálja a KSH a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedéves adatait. 2020 első negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 6,9, importja 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az első negyedévben az export értéke 5,6 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint), az importé 3,9 milliárd euró (1,3 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem többlete 1,7 milliárd eurót (562 milliárd forintot) tett ki. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén is tetten érhetők.


Hasonló cikkek