Fókuszban a szlovákiai magyar trollgyár

Egész rendszere van a szlovákiai magyar álprofiloknak, amelyek amerikai, lett, litván, szerb emberek profilfotóit felhasználva burkolódznak anonimitástba és próbálják befolyásolni a szlovákiai magyar választókat – hívta fel rá a figyelmet Agócs Attila, a Híd párt alelnöke, miután elolvasta Kállay András önkéntes trollvadász Facebook-bejegyzését.

“Ki áll a szlovákiai magyar politika befolyásolására létrehozott kamuprofilok mögött? Ki finanszírozza a szlovmagy trollgyárat? Ugye emlékeznek arra, hogy pár hete egy akkor viccesen Kamugyurinak nevezett álprofilról intéztek ellenem támadást politikai ellenlábasaim. Akkor azt hittem, ez egy elszigetelt helyi próbálkozás. Erre most kiderül, hogy egész rendszere van a szlovákiai magyar álprofiloknak, amelyek amerikai, lett, litván, szerb emberek profilfotóit felhasználva burkolódznak anonimitástba és próbálják befolyásolni a szlovákiai magyar választókat. Mindig a Híd és az MKP ellen, és az Összefogás javára.” – Agócs Attilát, Fülek polgármesterét is bolygatja a téma.

A Híd párt elnöke Kállay András, “Trollfogás” című dolgozatát tette közzé, mely pontosan ezt a problémát boncolgatja:

“Nem újdonság az álprofilok megléte a közösségi hálókon, a marketingesek már régen felfedezték őket. Sok esetben ártalmatlanok, ugyanis többen azért hoznak létre álprofilt, mert nem szeretnének „hivatalosan” fenn lenni valamelyik közösségi hálón, stb. Egy részük viszont kifejezetten káros és veszélyes, hiszen megpróbálják meggyőzni, befolyásolni vagy akár zaklatni a gyanútlan felhasználót. (…)

(…) Egy ismerősöm posztja alatt egy többször látott, tipikus nyelvezettel és üzenettel megírt komment szúrt szemet. Takács Jánosnak hívták, de árulkodó volt már a profilja url-címe is (https://www.facebook.com/janos.teszt.33) – vagyis a profilt a 33. Teszt Jánosként hozták létre, majd átnevezték (de az url-ről elfeledkeztek). A profilképe egy fizetős, illusztrációs képeket kínáló (stock képek) oldalról származott, tükrözve és fekete-fehérré téve. Innen már egyértelmű volt, hogy álprofil. Sajnos a profilt még azelőtt törölték, hogy érdemben menteni tudtam volna a „tevékenységét”, de az oldaláról készített képernyőmentés megvan.
(…) Neki is láttam feltérképezni továbbiakat. Alapvetően 2 fajta álprofilt lehet megkülönböztetni, az egyik valósnak szeretne látszani: átlagos fénykép profilképként és borítóképként, ismerősök (a jobban felépítetteknél gyakran száz fölött, de akár több száz is lehet), aktivitás a falon. A másik fajta álprofil nem is akar igazinak látszani, nincs igazi neve, profilképe, borítóképe, tevékenysége.
(…) Az előbbi veszélyesebb, ugyanis ezeket használják a többi felhasználó masszírozására, véleményének befolyásolására. Nem nehéz ezeket sem leleplezni, csak oda kell figyelni néhány dologra:

 • árulkodó lehet a profil url-címe: a profil neve és a címben látható név nem egyezik vagy a címben nincs név, csak egy szám (profil id),
 • nincs több olyan profilkép, amin arc szerepel, csak egy (nem tudnak többet begyűjteni ugyanarról az emberről több élethelyzetben),
 • borítókép általános (tájkép, városkép, stb.),
 • hiányzik a teljesen kitöltött adatlap, csak néhány alapadat szerepel,
 • az ismerősök között sok a közismert személy – ők szinte mindenkit visszajelölnek, valamint földrajzilag nagyon vegyes a társaság,
 • a tevékenysége kimerül megosztásokban – nincs saját tartalom a falán,
 • ha tesz fel életeseményt (például kapcsolatban státuszt, házasságkötést vagy hasonlót, minimális lájkszám érkezik rá, pedig ezek a “legmenőbb” személyes tartalmak),
 • a kedvelt oldalainak száma alacsony, az is általában egy téma köré csoportosul,
 • szövegeik sablonszövegek, mindig ugyanazokat a szófordulatokat, mondatokat használják, hisz egy központi üzenetet terjesztenek.
 • az ilyen szervezett álprofilokat használók mémeket gyártanak, mémoldalakat, is működtetnek, specifikus, esetünkben politikai témájú csoportok gyakori látogatói, ahol sokat kommentelnek, valamint bejegyzéseket osztanak meg

Mint írtam, Takács Jánost a sablonnyelvezete és sablonszövege buktatta le. Találtam néhány további, egy kaptafára létrehozott álprofilt:

 • Horváth Jani (https://www.facebook.com/profile.php?id=100014339504973). Jani barátunk borítóképe stockkép (http://bit.ly/3h06b4m), profilképe egy Tim Bonvallet nevű seattle-i grafikus, dizájner linkedines profilképe. Adatlapja szerint a Corvinuson végzett, de ilyen nevű diák szakdolgozatot ott nem adott le.
 • Németh János (https://www.facebook.com/nemeth.janos.35513). A séma gyakorlatilag ugyanaz.
 • Major Gyula (https://www.facebook.com/gyula.major.8989), akinek profilja egyes elemekben különbözik az előző kettőtől. A profilkép (az előző kettőével ellentétben) nem beállított, műtermi profi fotó. Picit tovább is tartott, míg megtaláltam egy lett (és litván) társkereső oldalon (itt: https://bit.ly/3h2AxD4), illetve egy szerb vagy horvát amatőr szexoldalon (ez nem tartozik a kellemes élményeim közé [????]…

Folyt.köv.”

Forrás: bumm.sk, facebook

A nyitókép fotómontázs: Kállay András Facebook-bejegyzése


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek